Tananyag megnyitása új ablakbanVissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (nem elérhető funkció)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

GDAL, PostgreSQL- PostGIS

Szerző

Nguyen Thai Binh

Vissza a tartalomjegyzékhez

A modul célja és tartalma

Olvasó otthonosan mozog, alapvető ismeretet szerez a térinformatikai adatok felépítéséről használatáról. Egyik legelterjedtebb nyíltforráskódú GDAL programozási könyvtár függvényeiről kap ismeretet, mely osztályok és azok függvényei mire használhatóak.

Részletes telepítési útmutató alapján az olvasó saját gépére is fel tudja telepíteni, amely után kipróbálhatja a könyvtár működését és segédprogramjait. GDAL segédprogramjai nagyon gyors és hatékonyan kezelik az adatformátumokat mind raszteres és vektoros adatokat egyaránt. Külön-külön is használhatóak, azonban bonyolultabb feladatok esetén ajánlatos kombinálva használni őket.

Legvégül relációs adatbázis térinformatikai kiegészítő csomagjával ismerkedhet az olvasó. Itt is raszteres és vektoros adatok tárolásával, felépítésével valamint lekérdezésével fogunk foglalkozni. PostgreSQL az egyik leggyorsabban fejlődő nyíltforráskódú adatbáziskezelőrendszer a piacon.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A modul leckéi, a megértéshez szükséges előismeretek

Leckék

  1. Bevezetés a GDAL/OGR – térinformatikai program könyvtárba.
  2. Telepítés - GDAL/OGR.
  3. GDAL/OGR API dokumentációja.
  4. GDAL és OGR segédprogramok.
  5. PostGIS térbeli adatbázis.

Előismeretek

Vissza a tartalomjegyzékhez

Elvárások a tanuló felé

Minimumszint

Átfogó kép térinformatikai adatformátumok, segédprogramok és térinformatikai adatbázis kezeléséről. Legyen alapvető ismerete milyen támogatás

Optimumszint

Legyen programozási tapasztalata GDAL API-ról, mint:

Legyen felhasználói ismerete PostGIS térinformatikai kiterjesztés használata:

Vissza a tartalomjegyzékhez

Kulcsszavak

GDAL, OGR, PostGIS, Geometry, Geography

Fel a lap tetejére Ugrás a tananyag következő oldalára (V)
Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.