Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

GeoServer / Szolgáltatások és strukturális felépítés.

Tanulási útmutató

Összefoglalás

GeoServer szolgáltatásai, elfogadott bemeneti és kimeneti formátumai. GeoServer strukturális felépítése, mint felhasznált webszerver, programozási nyelv, open source komponensek.

Szolgáltatások és adatformátumok

Mivel a GeoServer open source alapú termék, ezért értelemszerűen meglehetősen sok nyílt forráskódú bemeneti és kimeneti adatformátumokat támogat, mint pl. GML, KML, GeoJSON, stb.. Bemeneti formátumok általában vektoros alapúak, azonban van köztük bináris is, mint például az ESRI Shapefile vagy MAPINFO Tab formátuma. Kimeneti adatformátumként egy közkedvelt és elterjedt formátum a GML, webes szolgáltatások verziójától függően egyaránt támogatja a GML2 és GML3 szabványokat. Adatkapcsolati szempontból támogatja a fájl alapú és adatbázis szerver alapú adatforrásokat.

Támogatott adatformátumok:

Kimeneti formátumként a következő szabványos protokollokat támogat:

Támogatott webes szolgálgatásai:

Strukturális felépítés

GeoServer egyik főkomponense a GeoTools. REST szolgáltatások kiszolgálására egy Java programozási nyelvre alapuló Restlet keretrendszert használ. Beépített webszervere Jetty. Cache megoldásként GeoWebCache-t cache komponens használ, amely szintén Java programozási nyelvre épül, hasonlóan a működik mint TileCache.

Bővebb leírás az alábbi címeken érhető el:

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.