Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

GeoServer / Telepítési útmutató.

Tanulási útmutató

Összefoglalás

Telepítési útmutatót ad Microsoft Windows és Linux disztribúciókra. Részletes leírásokat tartalmaz, mint honnan kell letölteni a telepítendő fájlokat, hogyan kell beállítani környezeti változókat és indítási, leállítási parancsokat.

Telepítési útmutató

Telepítési szempontból a legelterjedtebb operációsrendszereket támogatja a GeoServer támogatja, mint Microsoft Windows, Linux disztribúciók és Apple OSX. Ezenkívül, további lehetőségeket ad telepítő alkalmazás nélküli telepítésre is, mint WAR (Web archive) amely meglévő alkalmazás szerverre telepíthető, vagy bináris formátumban is elérhető.

Windows telepítés

Windows rendszer alatt kétféle módon lehet feltelepíteni: telepítő vagy bináris könyvtárak formájában.

Telepítő használata:

Bináris könyvtár használata:

Előnye, hogy bármely operációs rendszeren futtatható. Leggyakrabban ezt a módszert alkalmazzák, mivel független az operációs rendszer típusától. Ez a verzió tartalmaz egy beépített Jetty servlet futtató konténert.

Futtatáshoz, GEOSERVER_HOME könyvtárban található startup.bat fájlt kell elindítani, aminek hatására megjelenik egy konzolos ablak, ahol diagnosztikai és futtatási információkat találhatunk. Ellenőrzésképpen navigáljunk el a http://localhost:8080/geoserver címre.

Leállítást kétféleképpen lehet leállítani:

Eltávolítás:

WAR telepítő használata

Különálló servlet alkalmazásként telepíthető meglévő servlet konténerekbe, mint Apache Tomcat vagy Jetty. Elsődleges követelmény JAVA SE (Standard Edition). Oracle Java SE 6 verziótól érdemes használni, mivel GeoServer 2.2.x verzió nem támogatja JRE (Java futtató környezet) 5 verzióját. JDK (Java fejlesztői keretrendszer) nem szükséges GeoServer futtatásához.

Telepítési lépések:

Futtatás:

Az alkalmazás sikeres telepítése után, az alkalmazás konténer adminisztrációs felületén elkell indítani az alkalmazást, ha az még nincs elindítva. Általában a következő címen lehet elérni a GeoServer-t: http://alkalmazas_container_url/geoserver . Tomcat használata esetén, a következő címen érhető el lokális gépről: http://127.0.0.1:8080/geoserver.

Eltávolítás:

Vissza a tartalomjegyzékhez

Linux telepítés (Debian)

Előkészületek

A telepítéshez szükséges a root vagy rendszer adminisztrátori jogosultság, amely a “sudo su” parancs kiadásával érhető el.

Telepítés

Ellenőrzés: http://127.0.0.1:8080/geoserver

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.