Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

GeoServer / Adatkönyvtár

Tanulási útmutató

Összefoglalás

Adatkönyvtár struktúrájának megismerése és annak felépítése. Mire szolgálnak a könyvtárak, milyen megkötéseket és ajánlásokat ad a GeoServer.

Adatkönyvtár struktúrája

GeoServer “data directory” - adat könyvtár konfigurációs információk tárolására szolgál, mint:

Ezenkívül tartalmaz számos alkalmazásszintű fájlokat is. Éles üzemi felhasználás esetén, érdemes egy külső meghajtóra tenni az adat könyvtárat egyszerű frissítés céljából.

Felépítése

Szinte minden konfiguráció elérhető a webes felületen keresztül, amely a Web Administration Interface résznél található, ezért csak felületesen fogjuk tárgyalni az adat könyvtár felépítését.

Felhasználó által módosítható könyvtárak:

Könyvtár szerkezete <data_directory>/ global.xml logging.xml wms.xml wfs.xml wcs.xml data/ demo/ geosearch/ gwc/ layergroups/ logs/ palettes/ plugIns/ security/ styles/ templates/ user_projections/ workspaces/ | +- workspace dirs... | +- datastore dirs... | +- layer dirs... www/

XML állományok (global, logging, wms, wfs, wcs)

Szolgáltatásokhoz és beállításokhoz tartozó globális leíró adatokat adnak meg az aktuális GeoServer szerverről.

Fájl

Leírás

global.xml

Általános beállítások szolgáltatásokra, mint karakterkódolás

logging.xml

Loggolási beállítások, mint log szint, logfile elérési útvonala, csendes mód vagy konzolra is loggoljon

wcs.xml

WCS szolgáltatásra vonatkozó beállítások

wfs.xml

WFS szolgáltatásra vonatkozó beállítások

wms.xml

WMS szolgáltatásra vonatkozó beállítások

Workspaces

Metaadatokat tartalmaz a kipublikált térkép rétegekről. Minden létrehozott workspace-hez tartozik egy könyvár, amelyben tárolja a hozzátartozó adatokat, mint rétegek könyvtárait, rétegenként egy layer.xml leíró fájl, valamint coverage.xml vagy featuretype.xml, attól függ, hogy az adott réteg raszteres vagy vektoros adatokat tartalmaz.

Data

Geospatial adatok tárolására alkalmas könyvtár. Általában shapefile-ok, raszteres fájlok, ezenkívül bármilyen formátumok tárolására alkalmas. Könnyebb adatelérés céljából lett létrehozva a Data könyvtár, mivel egy helyen vannak a térképes állományok.

Egy catalog.xml leíró fájl tartalmazza információkat:

Forráskód<datastore id="foo_shapefile"> <connectionParams> <parameter name="url" value="file://C:/gis_data/foo.shp" /> </connectionParams> </datastore>

Ha változik a foo.shp fájl elérési útvonala, akkor csak egy helyen megváltoztatni a catalog.xml fájlban.

Adatkönyvtárak

Demo

Ebben a könyvtárban találhatóak a példa, bemutató alkalmazások.

Geosearch

Ebben a könyvtárban találhatóak a KML fájlok régiókra vonatkozó adatok.

GWC

GeoWebCache által létrehozott cache fájlok itt tárolódnak.

Layersgroup

Konfigurációs információkat tartalmaz a megadott rétegcsoportokról.

Logs

Ide kerülnek a log fájlok.

Security

Biztonsági beállításokkal kapcsolatos konfigurációs fájlokat tartalmaz a Security könyvtár. Konfigurációs fájlokban meghatározhatjuk a szerepköröket, szolgáltatások, adatok hozzáférését. Ezt részletesebben fogjuk a későbbiekben tárgyalni.

Styles

SLD (Styled Layer Descriptor) leíró fájlokat tartalmaz. Minden egyes fájlhoz tartozik egy catalog.xml, amely a következőképpen nézhet ki:

Forráskód<style id="point_style" file="default_point.sld"/>

User_projections

Ebben a könyvtárban található egy epsg.properties fájl, amelyben saját vetületi rendszert tudunk megadni, a hivatalos EPSG adatbázisban találhatókon kívül.

www

Az összes fájl, amely a www könyvtár alatt van, a http://<host:port>/geoserver/www címen elérhető. Hasznos lehet, ha statikus térkép fájlokat szeretnénk szolgáltatni.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.