Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

GeoServer / Felhasználói felület.

Tanulási útmutató

Összefoglalás

Felhasználói felületen lévő funkciók használata. Workspace, stores, layers hozzáadása, szerkesztése és törlése.

Felhasználói felület

Alapértelmezett link GeoServer-re http://localhost:8080/geoserver/web. Bejelentkezés után az következő funkciókat érhetünk el (alapértelmezett felhasználói név: admin és jelszó: geoserver).

Alap információk

Belépés után a nyitó oldalon található az alapinformációk témakör szerint csoportosítva:

Szerverrel kapcsolatos műveletek:

Szolgáltatások:

Adatok:

Szerver információk

Szerver állapotára vonatkozó információk tartalmazzák a konfigurációs paramétereket valamint futásidejű információkat, mint állapot leírások, lokkolások, kapcsolatok, memória felhasználás, JVM verzió száma.

Zárolások

Meggátolja, hogy egy adott idő pillanatban több felhasználó szerkeszthessen egy adott feature-t WFS szolgálgatáson keresztül. Adat zárás esetén, egy adott időben, csak egy WFS szerkesztő férhet hozzá az adathoz. Szerkesztés rögzítése után, adat zárás feloldódik, azaz szerkeszthetővé válik egy másik felhasználó számára. Null zárások esetén, nincs zárolás a rendszerben, ellenkező esetben a “Free locks”-al (Zárások feloldása) tudjuk felszabadítani.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Kapcsolatok

Érvényes kapcsolatok száma a vektoros adattárolókhoz.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Memória felhasználás

Geoserver által felhasznált memória terület. “Free Memory” (memória felszabadítás) linkre kattintva ürítjük ki azon memória területet, amelyet kijelölt a garbage collector.

Vissza a tartalomjegyzékhez

JVM

JVM verzió szám azonosítója. Például: 1.5.0

Natív Java Advanced Imaging keretrendszer:

Geoserver által használt Java advanced imaging a képek kirajzolására valamint szerkesztésére alkalmas keterendszer. Helyes telepítés esetén, JAI keretrendszer felgyorsíthatja a WCS valamint WMS szolgáltatások sebességét és hatékonyságát.

JAI IMAGE IO:

Raszteres adatok betöltésére és kódolására alkalmas keretrendszer. Helyes telepítés esetén, hasonló módon mint Native JAI esetén hatékonyságra és sebességre vonatkozó javulásokat érhetünk el.

JAI Maximum Memory:

Az elérhető tile cache méretét lehet megadni bájt-ban, például 333325056 bájt.

JAI Memory Usage:

JAI által felhasználható futás idejű memória igény beállítása tile cache szempontjából elengedhetetlen beállítás. “Free Memory” linkre kattintva kiüríthetjük a tile cache-t a memóriából.

JAI Memory Threshold:

Tile cache ürítés esetén memória felhasználási küszöböt ad meg százalékban, amely 0 és 100 közötti értéket vesz fel , pl. a tile cache 75%-át kell megtartani Free Memory esetén.

JAI Tile Threads:

JAI által felhasználható szálak száma, tile-ok kiszolgálása érdekében.

JAI Tile Thread Priority:

Tile ütemező szál elsőbbségi értéke, amely 1 és 10 között vehet fel értéket, valamint alapértelmezett értéke 5.

Update Sequence:

Szerver konfigurációs adatok változására vonatkozó számosságot határoz meg.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Erőforrás cache

Geoserver nem cache-el adatokat, azonban adat tárolókhoz tartozó kapcsolatokat cache-el, mint feature type definíciók, external graphics, betű méretre beállítások és CRS definíciókat. “Clear” link kattintás hatására, kiüríti és felszólítja a Geoserver-t, hogy a következő teendőket hajtsa végre:

Vissza a tartalomjegyzékhez

Configuration and Catalog:

Geoserver minden konfigurációs adatát memóriában tárol. Ezért ha bármilyen okból megváltozott a konfigurációs állomány, “Reload” linkre kattintva, rákényszeríti a Geoserver-t, hogy az összes konfigurációs beállításait újra töltse be a könyvtár struktúrából.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.