Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

GeoServer / Szolgáltatások

Tanulási útmutató

Összefoglalás

OGC által elfogadott webes szabványok részletes tárgyalása.

Szolgáltatások

WFS szolgáltatás

GeoServer adatszolgáltatási rétege az Open Geospatial Consortium (OGC) által meghatározott szabvány előírásának megfelelően implementálta a Web Coverage Service (WCS) raszteres adatok szolgáltatása, Web Feature Service (WFS ) földrajzi adatok főleg vektoros állományok szolgáltatása és Web Map Service (WMS ) képi formátumban történő térképi adatok szolgáltatása.

Bevezetés

OGC által elfogadott szabvány nyers vektor adatok lekérésére. Web Feature Service verziók: 1.0 és 1.1. WFS segítségével lekérdezéseket tudunk kérni a GeoServer-től, valamint komplexebb vektoros műveleteket is végre tudunk hajtani vektoros adatokon, mint módosítás és zárolás.

GeoServer mind az 1.0 és 1.1 verziót teljes implementációját szolgáltatja. A fent említett egyszerűbb lekérdező és komplexebb műveleteket támogat mint:

Ezenkívül, érdemes megemlíteni, hogy ezen szolgáltatások egybe vannak építve a GeoServer biztonsági rendszerével, hogy további adathozzáférési szabályokat tudjunk definiálni különböző vektoros adatcsoportokra. WFS különböző kimeneti adatformátumokat is támogat, mint GML, GeoJSON, stb..

WFS verziók összehasonlítása

Főbb különbségek:

Koordináták

WFS szerverek longitude/latitude (x/y) sorrendben adják vissza a földrajzi koordinátákat, amely a legjobban elterjedt módja az adatszolgáltatásnak, mint pl. ESRI shapefile-ok is ilyen a formátumban tárolják a földrajzi koordinátákat. Azonban a kartográfiai rendszerek fordítva az alapértelmezett sorrend pont az ellenkezője, azaz latitude/longitude (y/x), ezért WFS 1.1.0-ban, már ebben a formátumban adják vissza a földrajzi koordinátákat.

Műveletek

WFS a következő műveleteket hajt végre:

WFS szerver által szolgáltatott műveletek listáját kapjuk vissza. Például a következőképpen url-en lehet elérni:

Mielőtt lekérnék a valós adatot egy featuretype-ról, előtte lekérjük a DescribeFeatureType-ra vonatkozó információkat, mint attribútumokat tartalmaz és hány featuretype-ből áll. Például a következőképpen tudjuk lekérni:

Egy konkrét featuretype adatainak lekérése. Mivel nagy a valószínűsége, hogy nagy adathalmazt fogunk visszakapni válaszként, ezért nem ajánlott böngészőben lekérni.

Általános használatban zárolással együtt társul a tranzakció, mivel egy tranzakció alatt, az adott feature-ök zárolódnak. Azonban a gyakorlatban kevés kliens támogatja a LockFeature műveletet.

Egy tranzakció alatt hozzáadhatunk, módosíthatunk, valamint törölhetünk feature-öket. Mivel egy tranzakció magában foglalja az ACID modell tulajdonságait, ezért sikertelen művelet esetén nem kerülhet semmilyen módon az adatbázisba hibás adat. WFS specifikációjában több leírás található a tranzakció tulajdonságairól.

WFS kimeneti formátumok

WFS feature kérés esetén meghatározhatjuk, hogy milyen kimeneti formátumban szeretnék a választ visszakapni, amely a következő formátumok lehetnek:

GeoServer 2.0.3 verzió óta, Shapefile kimeneti formátumra további tulajdonságokat is megadhatunk mint:

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.