Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Információs társadalom 2.0 / Anonimitás: a virtuális Én /8.3. Deindividualizáció

8. Anonimitás: a virtuális Én

8.3. Deindividualizáció

Az online közegbe lépve az „én” szabadságérzete felfokozódik. A felfokozott szabadságérzet következményei destruktív hatásokkal is járnak. Az „én” a mindennapi életben sincs biztonságban. A tömeg jól ismert hatása, hogy az emberek tömegbe kerülve elveszítik az ellenőrzést cselekedeteik felett, a tetteikért viselt felelősségérzetük megszűnik, „én”-jük visszatér a káoszba, ahonnan vétetett. A kocsis elveszti hatalmát a lovak felett, melyek közül a nem nemes, vad, rugdalódzó ló ragadja magával a fogatot. A káoszból a nagy kollektív identitások aktiválására alkalmas kategóriák képezhetik a kiutat.

A kontrollálatlan, féküket veszített érzések a tömegben polarizáltan jelennek meg. Az agresszivitás és az áhítatos rajongás egyaránt áthathatja a tömegbe került embereket, akiket az átélt élmény mindkét esetben visszahajt a nyelv előtti gyermekkori világba.

A kibertéri jelenlét magában hordozza a deindividuáció lehetőségét, hiszen a kibertérbe lépve az „én” sokszor hátrahagyja nevét, s névtelenül, azonosítatlanul lép be a kibertérbe, „én”-je másik, azonosított fele „kint” marad. Ez a kettős pozíció az integrálatlan személyiségeknek kedvez, aktivitásra, agresszivitásra, rejtőzésre indítva őket.

Képgaléria az Anonymousról

Flash lejátszó letöltése

Az Anonymous
Az egér mozgatásával megjelenő oldalsó fülekkel lapozható a galéria

A „nem ismersz engem” pozíció leskelődésre, provokációra, kéretlen beavatkozásra hajtja az „én”-t, akit egyidejűleg áthat a ”nem látsz engem” pozíció biztonsága. Az ismeretlenség és a láthatatlanság együttese ráadásul mindenkire áll, akik a kibertérben jelen vannak és kommunikálnak. Az integrálatlan „én” felszabadulásának jellemző iránya ebben a helyzetben az agresszivitás, mely a kibertérben való társas szereplés szüntelen, megállíthatatlan velejárója.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.