Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Társadalmi és etnikai konfliktusok a 19-20. században – Konfliktustérképek (Integrált Térinformatikai Rendszer) / Roma holokauszt: deportálások, tömeggyilkosságok 1944-1945

Roma holokauszt: deportálások, tömeggyilkosságok 1944-1945

Általános ismertető

A digitális tananyag a romák üldöztetéseit, a nácik németországi és európai cigánypolitikájának lényegét, valamint a hazai cigányság diszkriminációját és a nyilas korszakban bekövetkező erőszakhullámot mutatja be. Az anyag a hazai levéltárak forrásai, valamint a hazai és nemzetközi szakirodalom feldolgozása alapján készült. Több mint féltucat konkrét atrocitás alapján ismerteti azokat a deportálási akciókat és kisebb-nagyobb kivégzéseket, amelyeket a romák 1944-1945-ben elszenvedtek. A digitális tananyag megvizsgálja és elemzi a konfliktussorozat hátterében megbúvó fontosabb politikai, társadalmi folyamatokat. Bemutatja, hogy mely magyar hatóságok, mikor, miért és milyen körülmények között támadtak a magyarországi cigány közösségekre. Ismerteti a támadókat és a romaellenes akciókat formáló áltudományos, ideológiai motivációkat.

A konfliktuskutato.hu weboldalon a tananyag egyes elemei, különböző formában elérhetők a „Konfliktustérképek” elnevezésű Integrált Térinformatikai Rendszerben (ITR), valamint az „Atrocitások, pogromok, tömeggyilkosságok, népirtások” című Digitális Konfliktus Adatbázisban (DKA). Az egyes elemek között a felhasználó kiterjedt menürendszer, keresőmotorok, linkek és címkefelhő segítségével navigál. Az anyag feldolgozását az interaktív térkép, képanyag, kontextualizálását pedig kapcsolódó tartalmak (tematikus képgalériák, animációk és adatbázisok stb.) segítik.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A tananyag az ITR-ben

A tematika az Integrált Térinformatikai Rendszerben korabeli térkép alapján készült interaktív térképként jelenik meg. A felület felöleli az ország teljes területét, több fázisban kicsinyíthető és nagyítható. Az interaktív térkép feltünteti a legfontosabb, a második világháborús Magyarországon elkövetett cigányellenes tömeggyilkosságokat. Azonosítja az áldozatok számát. Valamennyi helyszín egyenként aktivizálható adatpontként funkcionál. Az egyes adatpontok az egyes települések nevét, valamint az ott lezajlott erőszakos incidens rövid történetét, főbb jellemzőinek ismertetését, illetve kapcsolódó fotót, vagy dokumentációt tartalmaznak.

A térképen megjelenített események és információk idővonal formájában is elérhetők.

Az ITR főmenüjét DKA link kapcsolja össze a Digitális Konfliktus Adatbázissal.

Innen, illetve valamennyi adatpont tartalmának végén linkek révén egyaránt elérhető egy (a Digitális Konfliktus Adatbázis „Háttér” menüpontjában lévő) összefoglaló tematikus háttéranyag és bibliográfia, valamint az egyes zsidóellenes támadásokat ismertető esetlista.

Térkép

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Roma holokauszt: deportálások, tömeggyilkosságok 1944-1945  (Térkép képernyőképe)map_romaholokauszt_full.jpgRoma holokauszt: deportálások, tömeggyilkosságok 1944-1945 (Térkép képernyőképe)
Fontos

A fenti térkép interaktív formában elérhető az ITR rendszerben.

Az egyes adatpontokra kattintva az egyes elemekről részletes információt is megtudhatunk.

Idővonal (interaktív animáció)

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Roma holokauszt: deportálások, tömeggyilkosságok 1944-1945  (Idővonal képernyőképe)idovonal_romaholokauszt_full.jpgRoma holokauszt: deportálások, tömeggyilkosságok 1944-1945 (Idővonal képernyőképe)

Vissza a tartalomjegyzékhez

A tananyag a DKA-ban

A Digitális Konfliktus Adatbázis „Háttér” menüpontjában elérhető a tananyaghoz kapcsolódó, összefoglaló jellegű elemzés, valamint a témára vonatkozó szakirodalmat ismertető bibliográfia. Az „Enciklopédia” menüpontban található az egyes településeken történt erőszakos cselekmények kronológiai sorrendbe rendezetett listája. Az egyes elemek linkek révén kapcsolódnak az ITR-hez, valamint a vonatkozó tartalmakhoz.

A szócikkek után valamennyi helyszín lokalizálását külön térkép segíti.

A tananyag feldolgozását a Galéria menüpontban lévő képek egészítik ki. A felhasználó munkáját segíthetik az Extrák menüpont infografikái, a tematikus portrégalériák, videók, illetve egyéb, kiegészítő tartalmak (digitális adatbázisok, tanulmányok stb).

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.