Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Társadalmi és etnikai konfliktusok a 19-20. században – Konfliktustérképek (Integrált Térinformatikai Rendszer) / KL Ravensbrück és altáborai

KL Ravensbrück és altáborai

Általános ismertető

A tananyag a náci Németország legnagyobb, női koncentrációs táborának, a Berlintől mintegy 100 kilométerre működő KL Ravensbrück, illetve a körülötte kiépülő altábori hálózatot mutatja be. A lágert a nácik 1939 tavaszán hozták létre a Schwedtsee partján (Brandenburg tartomány, Fürstenberg-Havel mellett) és egészen az 1945-ös felszabadulásig működött. Működése során mintegy 130 ezer fogoly járta meg Ravensbrücköt és altáborait. A tananyag a hazai és külföldi (amerikai, izraeli stb.) levéltárak forrásai, a legújabb német és angol nyelvű szakirodalom, valamint a magyar túlélők visszaemlékezései alapján készült. Ismerteti a lágerkomplexum rövid történetét, a nagyobb fogolycsoportok jellemzőit, különös tekintettel az 1944-1945 során ide szállított magyar állampolgárságú zsidókra.

A digitális tananyag ismerteti a táborban uralkodó életkörülményeket, a bánásmódot, a kényszermunkát, valamint a parancsnoki állományt és az SS-őrséget. Feldolgozza a fontosabb statisztikai adatokat (transzportok, létszám). Külön elemzi a mostoha körülményeket (éhezés, betegségek) és a brutális bánásmódot, valamint a táborba és környékére telepített üzemekben (Siemens, DAW) folyó kényszermunkát. Ismerteti az e tényezők és a tömeges kivégzési akciók által okozott halálozási rátát, hiszen legalább 28 ezer fogoly itt, további ezrek pedig az evakuáció során innen indított halálmenetekben, vagy más táborokba átszállítva veszítették életüket.

A feldolgozás során a kezdetben Fritz Suhren, majd utódai alatt itt szolgáló SS legénység és tisztikar viselkedésének jellemzésére is nagy hangsúly került. A tananyag külön is foglalkozik az 1944-1945-ben, Magyarországról ide hurcolt, több mint 20 ezer zsidó deportált sorsával, az áldozatok számával. A több mint tucatnyi altábor történetét és jellemzőit felvillantva a legújabb kutatási eredményeket integrálja, illetve teszi megismerhetővé.

A tananyag egyes elemei, különböző formában elérhetők a konfliktuskutato.hu honlapon elhelyezett, „Konfliktustérképek” elnevezésű Integrált Térinformatikai Rendszerben (ITR) és az „Atrocitások, pogromok, tömeggyilkosságok, népirtások” című Digitális Konfliktus Adatbázisban (DKA). Az egyes elemek között a felhasználó keresőmotorok, linkek és címkefelhő segítségével navigál. Az anyag feldolgozását az interaktív térkép, képanyag, dokumentáció, kontextualizálását pedig kapcsolódó tartalmak (tematikus képgalériák, animációk és adatbázisok stb.) segítik.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A tananyag az ITR-ben

A tematika az Integrált Térinformatikai Rendszerben korabeli német térkép alapján készült interaktív térképként jelenik meg. A felület több fázisban kicsinyíthető és nagyítható. Az interaktív térkép a központi láger mellett több mint tucatnyi, a földrajzi koordináták és történeti források alapján lokalizált ravensbrücki altábort tüntet fel. Valamennyi helyszín (altábor) egyenként aktivizálható adatpontként funkcionál. Az egyes adatpontok az egyes altáborok nevét, valamint azok rövid történetét, főbb jellemzőinek ismertetését, illetve kapcsolódó fotót, vagy dokumentációt tartalmaznak. Linkek révén minden adatpontból elérhető (a DKA „Háttér” menüpontjában lévő) összefoglaló tematikus háttéranyag, a hasonló altáborok listája (DKA Enciklopédia menüpont), valamint egy tematikus képgaléria és egy bibliográfia.

Az ITR főmenüjét DKA link kapcsolja össze a Digitális Konfliktus Adatbázissal.

Innen, illetve valamennyi adatpont tartalmának végén linkek révén egyaránt elérhető egy (a Digitális Konfliktus Adatbázis „Háttér” menüpontjában lévő) összefoglaló tematikus háttéranyag és bibliográfia, valamint az egyes altáborokat ismertető esetlista.

Térkép

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.KL Ravensbrück és altáborai  (Térkép képernyőképe)map_klraben_full.jpgKL Ravensbrück és altáborai (Térkép képernyőképe)
Fontos

A fenti térkép interaktív formában elérhető az ITR rendszerben.

Az egyes adatpontokra kattintva az egyes elemekről részletes információt is megtudhatunk.

Idővonal (interaktív animáció)

Vissza a tartalomjegyzékhez

A tananyag a DKA-ban

A DKA „Háttér” menüpontjában a található egy, a KL Ravensbrück és a különböző (zömmel női) altáborainak történetére fókuszáló tematikus bibliográfia, valamint itt vannak a tananyag rövid, tematikus elemekre tagolt ismertető elemei. A különböző egységek linkek révén kapcsolódnak az ITR-hez, valamint a vonatkozó tartalmakhoz.

A tananyag feldolgozását a Galéria menüpontban elhelyezett tematikus képgaléria egykori, valamint a projekt során a helyszínen készített többtucatnyi fotóval. További támogatást nyújthatnak a videók, illetve az egyéb, kiegészítő tartalmak (digitális adatbázisok, tanulmányok stb).

A tananyag felépítése a DKA-ban következő:

I. A ravensbrücki koncentrációs tábor rövid története

II. A KL Ravensbrück altáborai

III. Bibliográfia

A DKA „Enciklopédia” menüpontjában található a feldolgozott ravensbrücki altáborok listája és az egyes lágerek rövid, ABC-sorrendben elérhető, kereshető ismertetője.

Ravensbrücki altáborok listája

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.