Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Társadalmi és etnikai konfliktusok a 19-20. században – Konfliktustérképek (Integrált Térinformatikai Rendszer) / KL Gross-Rosen és altáborai

KL Gross-Rosen és altáborai

Általános ismertető

A tananyag az 1940 és 1945 között, az alsó-sziléziai falu, Gross-Rosen (ma: RogoŸnica, Lengyelország) mellett működő náci koncentrációs koncentrációs tábort és a láger körül kiépülő altábori hálózatot mutatja be az alapítástól a felszabadulásig. Az anyag hazai és külföldi (amerikai, izraeli stb.) levéltárak forrásai, a legújabb német és angol nyelvű szakirodalom, valamint a magyar túlélők visszaemlékezései alapján készült. Ismerteti a tábor rövid történetét, a nagyobb fogolycsoportok jellemzőit, különös tekintettel az 1944-1945 során ide szállított magyar zsidókra. Bemutatja az életkörülményeket, a bánásmódot, a kényszermunkát, valamint a parancsnoki állományt és az SS-őrséget. Feldolgozza a fontosabb statisztikai adatokat (transzportok, létszám, halálozás).

A tananyag több szempontból is hiánypótló jellegű. Egyrészt: bár legalább 15 ezer magyar állampolgár hurcoltak ide, akik közül több ezren meghaltak, a KL Gross-Rosenről eddig nem készült magyarul tudományos igényű összefoglaló. Másrészt Auschwitzon kívül egyetlen náci lágerrendszerről sem állt rendelkezésre tematikus, digitális tananyag.

A tananyag egyes elemei, különböző formában elérhetők az Integrált Térinformatikai Rendszerben (ITR) és a Digitális Konfliktus Adatbázisban (DKA). Az egyes elemek között a felhasználó keresőmotorok, linkek és címkefelhő segítségével navigál. Az anyag feldolgozását az interaktív térkép, képanyag, dokumentáció, kontextualizálását pedig kapcsolódó tartalmak (tematikus képgalériák, animációk és adatbázisok stb.) segítik.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A tananyag az ITR-ben: A KL GROSS-ROSEN ÉS ALTÁBORAI

A tematika az Integrált Térinformatikai Rendszerben korabeli német térkép alapján készült interaktív térképként jelenik meg. A felület több fázisban kicsinyíthető és nagyítható. Az interaktív térkép a központi láger mellett kéttucatnyi, a földrajzi koordináták és történeti források alapján lokalizált gross-roseni altábort ábrázol. Valamennyi helyszín (altábor) egyenként aktivizálható adatpontként funkcionál. Az egyes adatpontok az egyes altáborok nevét, valamint azok rövid történetét, főbb jellemzőinek ismertetését, illetve kapcsolódó fotót, vagy dokumentációt tartalmaznak. Linkek révén minden adatpontból elérhető (a DKA "Háttér" menüpontjában lévő) összefoglaló tematikus háttéranyag, a hasonló altáborok listája (DKA "Enciklopédia" menüpont), valamint egy tematikus képgaléria és egy bibliográfia.

Az ITR főmenüjét DKA link kapcsolja össze a Digitális Konfliktus Adatbázissal.

Innen, illetve valamennyi adatpont tartalmának végén linkek révén egyaránt elérhető egy (a Digitális Konfliktus Adatbázis „Háttér” menüpontjában lévő) összefoglaló tematikus háttéranyag és bibliográfia, valamint az egyes zsidóellenes támadásokat ismertető esetlista.

Térkép

Fontos

A fenti térkép interaktív formában is elérhető az ITR rendszerben.

Az egyes adatpontokra kattintva az egyes elemekről részletes információt is megtudhatunk.

Idővonal (interaktív animáció)

Vissza a tartalomjegyzékhez

A tananyag a DKA-ban: A gross-roseni koncentrációs tábor

A DKA „Háttér” menüpontjában a található egy, a KL Gross-Rosen és altáborai történetére fókuszáló tematikus bibliográfia, valamint itt vannak a tananyag összefoglaló jellegű, ismertető elemei. Az egyes elemek linkek révén kapcsolódnak az ITR-hez, valamint a vonatkozó tartalmakhoz.

A tananyag feldolgozását a Galéria menüpontban elhelyezett tematikus képgaléria egykori, valamint a projekt során a helyszínen készített fotói. További támogatást nyújthatnak a videók, illetve az egyéb, kiegészítő tartalmak (digitális adatbázisok, tanulmányok stb).

A tananyag felépítése a DKA-ban következő:

I. A gross-roseni koncentrációs tábor rövid története

II. KL-Gross-Rosen altáborai

III. Bibliográfia

A DKA „Enciklopédia” menüpontjában található az altáborok listája és az egyes lágerek rövid, ABC-sorrendben elérhető, kereshető ismertetője. A női kényszermunkatáborokat FAL (Frauenarbeitslager) rövidítéssel közüljük.

Az Arbeitslager Riese projekt

Az Organisation Schmelt altáborai

Női munkatáborok (Frauenarbeitslager – FAL)

Egyéb gross-roseni altáborok

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.