Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Társadalmi és etnikai konfliktusok a 19-20. században – Konfliktustérképek (Integrált Térinformatikai Rendszer) / 1956: sortüzek és lincselések Budapesten

1956: sortüzek és lincselések Budapesten

Általános ismertető

A tananyag az 1956. október 23. és 1957. január 11. között Budapesten lezajlott, fegyveres incidenseket és erőszakos cselekményeket (sortüzek, lincselések, gyilkosságok) mutatja be. Az események ismertetése nem terjed ki a magyar felkelők és a szovjet csapatok között vívott harcokra. A tananyag elemzési keretének fókuszában a polgárháborús jegyeket mutató magyar-magyar összecsapások, népítéletek, valamint a szovjet csapatok és a különböző magyar erőszakszervezetek (belbiztonsági alakulatok, katonaság, karhatalmisták) és a civil felvonulók, tüntetők közötti összecsapások állnak.

A digitális tananyag nem csupán megvizsgál és ismertet mintegy tucatnyi erőszakos incidenst és atrocitást, de egyben törekszik a hasonlóságok és különbségek bemutatására. Az elemzés során a legfrissebb hazai kutatások, levéltári források, a korabeli sajtóanyag, visszaemlékezések, peranyagok, valamint mérvadó szakirodalom alapján megkísérli tisztázni a történteket, a felelősöket és az őket mozgató motivációkat. Bemutatja, hogy mikor, kik és milyen ürüggyel támadtak sztrájkoló munkásokra, békés tüntetőkre, vagy éppen hadifoglyokra. Ezzel párhuzamosan kutatja a konfliktussorozat eseteinek hátterében megbúvó katonai, politikai, lélektani tényezőket.

A konfliktuskutato.hu weboldalon a tananyag egyes elemei, különböző formában elérhetők a „Konfliktustérképek” elnevezésű Integrált Térinformatikai Rendszerben (ITR), valamint az „Atrocitások, pogromok, tömeggyilkosságok, népirtások” című Digitális Konfliktus Adatbázisban (DKA). Az egyes elemek között a felhasználó kiterjedt menürendszer, keresőmotorok, linkek és címkefelhő segítségével navigál. Az anyag feldolgozását az interaktív térkép, képanyag, dokumentáció, kontextualizálását pedig kapcsolódó tartalmak (tematikus képgalériák és adatbázisok stb.) segítik.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A tananyag az ITR-ben

A tematika az Integrált Térinformatikai Rendszerben a főváros területet ábrázoló interaktív térképként jelenik meg. A felület több fázisban kicsinyíthető és nagyítható. Az interaktív térkép Újpesttől a Kossuth térig, a Nyugatitól Csepelig olyan budapesti helyszíneket jelenít meg, ahol az 1956-os forradalom, valamint annak leverése, illetve az azt követő terrorhullám idején jelentősebb méretű és nagyságrendű erőszakos eseményekre került sor. Az adott helyszín egyenként aktivizálható adatpontként jelennek meg. Az egyes adatpontok a geográfiai diszlokáció mellett vázolja az ott lezajlott erőszakos incidens rövid történetét, főbb jellemzőinek ismertetését, illetve kapcsolódó fotót, vagy dokumentációt tartalmazzák.

A térképen megjelenített események és információk idővonal formájában is elérhetők.

Az ITR főmenüjét DKA link kapcsolja össze a Digitális Konfliktus Adatbázissal.

Innen, illetve valamennyi adatpont tartalmának végén linkek révén egyaránt elérhető egy (a Digitális Konfliktus Adatbázis Háttér menüpontjában lévő) összefoglaló tematikus háttéranyag és bibliográfia, valamint az egyes zsidóellenes támadásokat ismertető esetlista.

Térkép

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.1956: sortüzek és lincselések Budapesten   (Térkép képernyőképe)map_sortuzek_full.jpg1956: sortüzek és lincselések Budapesten (Térkép képernyőképe)
Fontos

A fenti térkép interaktív formában elérhető az ITR rendszerben.

Az egyes adatpontokra kattintva az egyes elemekről részletes információt is megtudhatunk.

Idővonal (interaktív animáció)

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.1956: sortüzek és lincselések Budapesten  (Idővonal képernyőképe)idovonal_sortuzek_full.jpg1956: sortüzek és lincselések Budapesten (Idővonal képernyőképe)

Vissza a tartalomjegyzékhez

A tananyag a DKA-ban

A Digitális Konfliktus Adatbázis „Háttér” menüpontjában elérhető a tárgyalt 1956-os eseményekre és jelenségekre vonatkozó elemzés, valamint a téma szakirodalmát ismertető bibliográfia. Az „Enciklopédia” menüpontban található a fővárosban mintegy tucatnyi helyszínen történt kronológiai sorrendbe rendezetett listája. Az egyes elemek linkek révén kapcsolódnak az ITR-hez, valamint a vonatkozó tartalmakhoz. A tananyag feldolgozását a Galéria menüpontban elhelyezett képek segítik. További támogatást nyújthatnak a videók, illetve az egyéb, kiegészítő tartalmak (digitális adatbázisok, tanulmányok stb).

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.