Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Társadalmi és etnikai konfliktusok a 19-20. században – Konfliktustérképek (Integrált Térinformatikai Rendszer) / 1956: sortüzek és lincselések vidéken

1956: sortüzek és lincselések vidéken

Általános ismertető

A tananyag az 1956-os forradalom kirobbanását követő hónapok (október-december) különböző jellegű és erősségű erőszakos cselekményeit mutatja be Budapest kivételével az ország egész területén. Az akkori szovjet határnál fekvő Kisvárdától a nyugati Sopronkőhidáig, a jugoszláv határ menti Barcstól a csehszlovák szomszédságban lévő Esztergomig és Ózdig. A több mint hatvan eset között szép számmal akadnak olyan sortüzek, amelyeket a magyar hadsereg tagjai adtak le a különböző katonai, közhatalmi objektumok előtt valamely célból gyülekező ellenséges, vagy éppen békésen felvonuló, tüntető tömegre. Máshol néhányszor kifejezetten polgárháborús jelenetek közepette tört ki tűzharc a két oldal erői között. A tananyag azokat az eseteket is feldolgozza, amikor a más és más okból (félelem, félreértés, parancs, önvédelem stb.) rendőrök, határőrök, belső karhatalmisták, vagy éppen a szovjet csapatok nyitottak tüzet. További vizsgálat tárgyát képezik a tömeg által elkövetett erőszakos cselekmények. Ezek között éppen úgy előfordultak népítéletszerű lincselések, mint a foglyok legyilkolása.

A digitális tananyag nem csupán megvizsgálja, ismerteti az egyes eseteket, de egyben kategorizálja és elemzi azokat. A legfrissebb hazai kutatások, levéltári források, a korabeli sajtóanyag, visszaemlékezések, peranyagok, valamint mérvadó szakirodalom alapján megkísérli tisztázni a történteket, a felelősöket és az őket mozgató motivációkat. Bemutatja, hogy mely településeken mikor, kik és milyen ürüggyel támadtak a kommunista hatalmi jelképekre, épületekre, ellenséges csoportokra, vagy éppen ártatlan civilekre. Ezzel párhuzamosan kutatja a konfliktussorozat eseteinek hátterében megbúvó katonai, politikai, lélektani tényezőket.

A konfliktuskutato.hu weboldalon a tananyag egyes elemei, különböző formában elérhetők a „Konfliktustérképek” elnevezésű Integrált Térinformatikai Rendszerben (ITR), valamint az „Atrocitások, pogromok, tömeggyilkosságok, népirtások” című Digitális Konfliktus Adatbázisban (DKA). Az egyes elemek között a felhasználó kiterjedt menürendszer, keresőmotorok, linkek és címkefelhő segítségével navigál. Az anyag feldolgozását az interaktív térkép, képanyag, dokumentáció, kontextualizálását pedig kapcsolódó tartalmak (tematikus képgalériák és adatbázisok stb.) segítik.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A tananyag az ITR-ben

A tematika az Integrált Térinformatikai Rendszerben az 1945 utáni ország területet ábrázoló interaktív térképként jelenik meg. A felület több fázisban kicsinyíthető és nagyítható. Az interaktív térkép több mint hatvan, a földrajzi koordináták és történeti források alapján lokalizált olyan települést jelenít meg, amelyekben az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint annak leverése, illetve az azt követő terrorhullám idején jelentősebb méretű és nagyságrendű erőszakos eseményekre került sor. A többtucatnyi helyszín egyenként aktivizálható adatpontként jelenik meg. Az egyes adatpontok a települések nevét, valamint az ott lezajlott erőszakos incidens rövid történetét, főbb jellemzőinek ismertetését, illetve kapcsolódó fotót, vagy dokumentációt tartalmazzák.

A térképen megjelenített események és információk idővonal formájában is elérhetők.

Az ITR főmenüjét DKA link kapcsolja össze a Digitális Konfliktus Adatbázissal.

Innen, illetve valamennyi adatpont tartalmának végén linkek révén egyaránt elérhető egy (a Digitális Konfliktus Adatbázis „Háttér” menüpontjában lévő) összefoglaló tematikus háttéranyag és bibliográfia, valamint az egyes zsidóellenes támadásokat ismertető esetlista.

Térkép

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.1956: sortüzek és lincselések vidéken  (Idővonal képernyőképe)map_1956videk_full.jpg1956: sortüzek és lincselések vidéken (Idővonal képernyőképe)
Fontos

A fenti térkép interaktív formában elérhető az ITR rendszerben.

Az egyes adatpontokra kattintva az egyes elemekről részletes információt is megtudhatunk.

Idővonal (interaktív animáció)

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.1956: sortüzek és lincselések vidéken  (Idővonal képernyőképe)idovonal_1956videk_full.jpg1956: sortüzek és lincselések vidéken (Idővonal képernyőképe)

Vissza a tartalomjegyzékhez

A tananyag a DKA-ban

A Digitális Konfliktus Adatbázis „Háttér” menüpontjában elérhető a tárgyalt 1956-os eseményekre és jelenségekre vonatkozó elemzés, valamint a téma szakirodalmát ismertető bibliográfia. Az „Enciklopédia” menüpontban található az országszerte több mint öttucatnyi erőszakos incidens kronológiai sorrendbe rendezetett listája. Az egyes elemek linkek révén kapcsolódnak az ITR-hez, valamint a vonatkozó tartalmakhoz. A tananyag feldolgozását a Galéria menüpontban elhelyezett képek segítik. További támogatást nyújthatnak a videók, illetve az egyéb, kiegészítő tartalmak (digitális adatbázisok, tanulmányok stb).

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.