Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Társadalmi és etnikai konfliktusok a 19-20. században – Konfliktustérképek (Integrált Térinformatikai Rendszer) / Képgaléria

Képgaléria

Az alábbiakban az ITR rendszer adatbázisában elhelyezett gépek galériáját tesszük közzé.

1956: sortüzek és lincselések Budapesten

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Este 9 óra tájban az őrség tüzet nyitott az épület előtt tüntetőkre.13_kossuth_tuzer_tiszti_iskola_full.jpgEste 9 óra tájban az őrség tüzet nyitott az épület előtt tüntetőkre.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Miután az őrség korlátozott erőszakkal nem tudta felszámolni a Rádió székháza előtti tüntetést; kevéssel este 9 óra után éles lőszerrel a tömegbe lőttek.13_magyar_radio_full.jpgMiután az őrség korlátozott erőszakkal nem tudta felszámolni a Rádió székháza előtti tüntetést; kevéssel este 9 óra után éles lőszerrel a tömegbe lőttek.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A tüntetőkre tüzet nyitottak az épület védelmére rendelt szovjet és magyar katonai egységek.13_honvedelmi_miniszterium_full.jpgA tüntetőkre tüzet nyitottak az épület védelmére rendelt szovjet és magyar katonai egységek.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A szovjet katonák tüzet nyitottak az őket kövekkel dobáló tüntetőkre.13_soroksar_full.jpgA szovjet katonák tüzet nyitottak az őket kövekkel dobáló tüntetőkre.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Kora délután a BM főosztály épületéből a tüntetők közé lőttek.13_ujpest_full.jpgKora délután a BM főosztály épületéből a tüntetők közé lőttek.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A késő délelőtt a térre érkező tüntetőkre tüzet nyitottak a kormánynegyed védelmére rendelt fegyveres erők.13_kossuth_ter_full.jpgA késő délelőtt a térre érkező tüntetőkre tüzet nyitottak a kormánynegyed védelmére rendelt fegyveres erők.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A pártház elfoglalása után a téren legyilkoltak több védőt; köztük sorozott karhatalmistákat.13_koztarsasag_ter_full.jpgA pártház elfoglalása után a téren legyilkoltak több védőt; köztük sorozott karhatalmistákat.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Karhatalmisták tüzet nyitottak a vörös zászlós tüntetést megzavarni próbáló ellentüntetőkre.13_nyugati_palyaudvar_full.jpgKarhatalmisták tüzet nyitottak a vörös zászlós tüntetést megzavarni próbáló ellentüntetőkre.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A karhatalom fegyvert használt a munkástanács lemondása miatt; egyben a régi igazgatók visszahelyezése ellen tüntetőkkel szemben.13_csepel_full.jpgA karhatalom fegyvert használt a munkástanács lemondása miatt; egyben a régi igazgatók visszahelyezése ellen tüntetőkkel szemben.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A tömegtüntetés feloszlatására kivezényelt karhatalmista egység éles lőszerrel tüzet nyitott a tüntetőkre.12_debrecen_full.jpgA tömegtüntetés feloszlatására kivezényelt karhatalmista egység éles lőszerrel tüzet nyitott a tüntetőkre.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Katonák tüzet nyitottak a laktanya előtt tüntetőkre. Két nappal később három halálos áldozata lett a laktanya előtti újabb tüntetésnek.12_dunapentele_full.jpgKatonák tüzet nyitottak a laktanya előtt tüntetőkre. Két nappal később három halálos áldozata lett a laktanya előtti újabb tüntetésnek.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A megyei börtön védelmének erősítésére érkezett rendőr12_gyr_full.jpgA megyei börtön védelmének erősítésére érkezett rendőr
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Sziklai Sándor ezredes házából rálőttek a fegyverek begyűjtését végző csoportra.12_budakeszi_full.jpgSziklai Sándor ezredes házából rálőttek a fegyverek begyűjtését végző csoportra.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Katonák tankágyúval rálőttek a hadosztályparancsnokság elé tüntetőket szállító autóbuszra.
12_esztergom_full.jpgKatonák tankágyúval rálőttek a hadosztályparancsnokság elé tüntetőket szállító autóbuszra.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A tüntetés feloszlatására kivezényelt katonák a tömegbe lőttek: öten meghaltak.12_kecskemt_2_full.jpgA tüntetés feloszlatására kivezényelt katonák a tömegbe lőttek: öten meghaltak.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A rabok szabadon engedését követelő tüntetőkkel szemben először a pártház őrsége; majd másnap a rabtábor védelmére rendelt katonák és rendőrök is fegyvert használtak.12_koml_full.jpgA rabok szabadon engedését követelő tüntetőkkel szemben először a pártház őrsége; majd másnap a rabtábor védelmére rendelt katonák és rendőrök is fegyvert használtak.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Kevéssel dél előtt a BM megyei főosztályának épületéből tüzet nyitottak a foglyok szabadon engedését követelő tüntetőkre. A lövetést ostrom követte. A főosztály elfoglalása után a tömeg többeket legyilkolt a védők közül.12_miskolc_2_full.jpgKevéssel dél előtt a BM megyei főosztályának épületéből tüzet nyitottak a foglyok szabadon engedését követelő tüntetőkre. A lövetést ostrom követte. A főosztály elfoglalása után a tömeg többeket legyilkolt a védők közül.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A határőrlaktanya őrsége tüzet nyitott a laktanya előtt tüntetőkre. A laktanya elfoglalása után a tömeg több tisztet legyilkolt.12_mosonmagyarvr_full.jpgA határőrlaktanya őrsége tüzet nyitott a laktanya előtt tüntetőkre. A laktanya elfoglalása után a tömeg több tisztet legyilkolt.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Nagykanizsán tüzet nyitottak a pártház előtt tüntetőkre. A lövetést összecsapások követték.12_nagykanizsa_full.jpgNagykanizsán tüzet nyitottak a pártház előtt tüntetőkre. A lövetést összecsapások követték.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Nagykőrösön tüzet nyitottak a pártház előtt tüntetőkre.12_nagykrs_full.jpgNagykőrösön tüzet nyitottak a pártház előtt tüntetőkre.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Nyíregyházán a katonák tüzet nyitottak egy csoportra; amely megpróbált behatolni a laktanyába. A városon átvonuló szovjet csapatok rálőttek az őket kövekkel dobáló tüntetőkre.12_nyregyhza_full.jpgNyíregyházán a katonák tüzet nyitottak egy csoportra; amely megpróbált behatolni a laktanyába. A városon átvonuló szovjet csapatok rálőttek az őket kövekkel dobáló tüntetőkre.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Egy csoport megtámadta a járási kapitányságot elhagyó rendőröket; akik könnyfakasztó gránátokat dobtak támadóik közé.12_rckeve_full.jpgEgy csoport megtámadta a járási kapitányságot elhagyó rendőröket; akik könnyfakasztó gránátokat dobtak támadóik közé.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Katonák tüzet nyitottak a Széchenyi tér felé tartó tüntetőkre.12_szeged_full.jpgKatonák tüzet nyitottak a Széchenyi tér felé tartó tüntetőkre.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Egy katonai egység tüzet nyitott a járási kapitányságot megszálló és lefegyverző felkelőkre.
12_tata_full.jpgEgy katonai egység tüzet nyitott a járási kapitányságot megszálló és lefegyverző felkelőkre.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Katonák légvédelmi ágyúval tüzet nyitottak egy csoport fiatalra.12_baj_full.jpgKatonák légvédelmi ágyúval tüzet nyitottak egy csoport fiatalra.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Egy katonai egység tüzet nyitott a börtön előtt a rabok szabadon engedését követelő tüntetőkre.12_kalocsa_full.jpgEgy katonai egység tüzet nyitott a börtön előtt a rabok szabadon engedését követelő tüntetőkre.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A katonaság riasztó lövések leadásával akadályozta meg a szovjet emlékmű ledöntését.12_kaposvr_full.jpgA katonaság riasztó lövések leadásával akadályozta meg a szovjet emlékmű ledöntését.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Katonai repülőgépek mélyrepülésben oszlatták fel a tüntetést.12_keszthely_full.jpgKatonai repülőgépek mélyrepülésben oszlatták fel a tüntetést.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Vadászgépek tüzet nyitottak az iratokat égető tüntetőkre.12_kiskrs_full.jpgVadászgépek tüzet nyitottak az iratokat égető tüntetőkre.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Katonák és rendőrök tüzet nyitottak az adóíveket égető tüntetőkre.12_paks_full.jpgKatonák és rendőrök tüzet nyitottak az adóíveket égető tüntetőkre.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A járási pártbizottság másodtitkára pisztolyával több lövést adott le a tüntetőkre.12_srbogrd_full.jpgA járási pártbizottság másodtitkára pisztolyával több lövést adott le a tüntetőkre.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Az előző napi összecsapást követően több esetben is fegyvert követelő tüntetők gyűltek a laktanya elé. A katonák riasztó lövések leadásával oszlatták fel a tüntetéseket.12_vrpalota_full.jpgAz előző napi összecsapást követően több esetben is fegyvert követelő tüntetők gyűltek a laktanya elé. A katonák riasztó lövések leadásával oszlatták fel a tüntetéseket.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Katonák tüzet nyitottak a városháza előtt tüntetőkre.12_baja_full.jpgKatonák tüzet nyitottak a városháza előtt tüntetőkre.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A katonák riasztó lövésekkel oszlatták fel a laktanya előtti tüntetést.12_meztr_full.jpgA katonák riasztó lövésekkel oszlatták fel a laktanya előtti tüntetést.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A fegyőrök többször is fegyverhasználattal akadályozták meg a rabok egy részének kitörését.12_sopronkhida_full.jpgA fegyőrök többször is fegyverhasználattal akadályozták meg a rabok egy részének kitörését.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A rémhíreken felbőszült tömeg meglincselt egy ügyészségi nyomozót; valamint egy rendőr- és egy államvédelmi tisztet.12_zd_full.jpgA rémhíreken felbőszült tömeg meglincselt egy ügyészségi nyomozót; valamint egy rendőr- és egy államvédelmi tisztet.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A tüntetés feloszlatásakor karhatalmisták rálőttek egy munkásra.12_pcs_full.jpgA tüntetés feloszlatásakor karhatalmisták rálőttek egy munkásra.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Karhatalmisták és szovjet katonák tüzet nyitottak a város központjában tüntetőkre.12_salgtarjn_full.jpgKarhatalmisták és szovjet katonák tüzet nyitottak a város központjában tüntetőkre.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Karhatalmisták és szovjet katonák több alkalommal tüzet nyitottak a város központjában tüntetőkre.12_miskolc_1_full.jpgKarhatalmisták és szovjet katonák több alkalommal tüzet nyitottak a város központjában tüntetőkre.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Karhatalmisták tüzet nyitottak a területi munkástanácsok feloszlatása ellen tiltakozó tüntetőkre.12_hdmezvsrhely_full.jpgKarhatalmisták tüzet nyitottak a területi munkástanácsok feloszlatása ellen tiltakozó tüntetőkre.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Gyurkó Lajos vezérőrnagy vezetésével katonák fegyverrel verték szét a tüntetőket.12_eger_full.jpgGyurkó Lajos vezérőrnagy vezetésével katonák fegyverrel verték szét a tüntetőket.
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A tüntetők ellenálltak a megmozdulás felszámolására küldött karhatalmistáknak; mire azok tüzet nyitottak.12_kecskemt_1_full.jpgA tüntetők ellenálltak a megmozdulás felszámolására küldött karhatalmistáknak; mire azok tüzet nyitottak.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.