Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Társadalmi és etnikai konfliktusok a 19-20. században – Konfliktustérképek (Integrált Térinformatikai Rendszer) / Antiszemita zavargások, atrocitások és pogromok vidéken 1881-1884

Antiszemita zavargások, atrocitások és pogromok vidéken 1881-1884

Általános ismertető

A tananyag az 1882-es tiszaeszlári vérvádat és az ügy bírósági tárgyalását megelőző, valamint az azt követő időszak különböző jellegű és erősségű antiszemita megmozdulásait (incidens, „zsidóhecc”, kravall, pogrom, atrocitás, zavargás) mutatja be. Az anyag a hazai levéltárak forrásai, a korabeli magyar és német nyelvű sajtóanyag, valamint a szakirodalom feldolgozása alapján készült. Ismerteti a történelmi Magyar Királyság különböző régióiban (pl. Erdély, Kárpátalja, Nyugat-Magyarország, déli megyék, Felvidék stb.) jelentkező, ismétlődő erőszakhullámok fontosabb állomásait.

A digitális tananyag megvizsgálja és elemzi a konfliktussorozat hátterében megbúvó főbb politikai, gazdasági, társadalmi folyamatokat. Bemutatja, hogy mely településeken mikor, kik és milyen ürüggyel támadtak a zsidókra. Ismerteti a sokszor szervezett, máskor spontán lakossági erőszakot, az erre adott kormányzati reakciókat, az események fontosabb szereplőit és az őket irányító motivációkat.

A konfliktuskutato.hu weboldalon a tananyag egyes elemei, különböző formában elérhetők a „Konfliktustérképek” elnevezésű Integrált Térinformatikai Rendszerben (ITR), valamint az „Atrocitások, pogromok, tömeggyilkosságok, népirtások” című Digitális Konfliktus Adatbázisban (DKA). Az egyes elemek között a felhasználó kiterjedt menürendszer, keresőmotorok, linkek és címkefelhő segítségével navigál. Az anyag feldolgozását az interaktív térkép, képanyag, dokumentáció, kontextualizálását pedig kapcsolódó tartalmak (tematikus képgalériák, animációk és adatbázisok stb.) segítik.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A tananyag az ITR-ben

A tematika az Integrált Térinformatikai Rendszerben korabeli térkép alapján készült interaktív térképként jelenik meg. A felület több fázisban kicsinyíthető és nagyítható. Az interaktív térkép

több mint hatvan, a földrajzi koordináták és történeti források alapján lokalizált olyan települést jelenít meg, amelyekben 1881 és 1884 között antiszemita zavargásra, és/vagy a helyi zsidó közösség elleni támadásra került sor. Valamennyi helyszín egyenként aktivizálható adatpontként funkcionál. Az egyes adatpontok az egyes települések nevét, valamint az ott lezajlott erőszakos incidens rövid történetét, főbb jellemzőinek ismertetését, illetve kapcsolódó fotót, vagy dokumentációt tartalmaznak.

A térképen megjelenített események és információk idővonal formájában is elérhetők.

Az ITR főmenüjét a DKA link kapcsolja össze a Digitális Konfliktus Adatbázissal.

Innen, illetve valamennyi adatpont tartalmának végén linkek révén egyaránt elérhető egy (a Digitális Konfliktus Adatbázis ”Háttér” menüpontjában lévő) összefoglaló tematikus háttéranyag és bibliográfia, valamint az egyes zsidóellenes támadásokat ismertető esetlista.

Térkép

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Antiszemita zavargások, atrocitások és pogromok vidéken 1881-1884  (Térkép képernyőképe)map_antiszemita_full.jpgAntiszemita zavargások, atrocitások és pogromok vidéken 1881-1884 (Térkép képernyőképe)
Fontos

A fenti térkép interaktív formában elérhető az ITR rendszerben.

Az egyes adatpontokra kattintva az egyes elemekről részletes információt is megtudhatunk.

Idővonal (interaktív animáció)

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Antiszemita zavargások, atrocitások és pogromok vidéken 1881-1884  (Idővonal képernyőképe)idovonal_antiszemita_full.jpgAntiszemita zavargások, atrocitások és pogromok vidéken 1881-1884 (Idővonal képernyőképe)

Vissza a tartalomjegyzékhez

A tananyag a DKA-ban

A Digitális Konfliktus Adatbázis „Háttér” menüpontjában elérhető a tananyaghoz kapcsolódó, összefoglaló jellegű elemzés, valamint a témára vonatkozó szakirodalmat ismertető bibliográfia. Az „Enciklopédia” menüpontban található az egyes településeken történt erőszakos cselekmények kronológiai sorrendbe rendezetett listája. Az egyes elemek linkek révén kapcsolódnak az ITR-hez, valamint a vonatkozó tartalmakhoz.

A tananyag feldolgozását a Galéria menüpontban lévő képek, valamint a Dokumentumtár menüpontban elhelyezett dokumentumok egészítik ki. A felhasználó munkáját segítik az Extrák menüpont infografikái, a tematikus portrégalériák, videók, illetve egyéb, kiegészítő tartalmak (digitális adatbázisok, tanulmányok stb).

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.