Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Társadalmi és etnikai konfliktusok a 19-20. században – Konfliktustérképek (Integrált Térinformatikai Rendszer) / Zsidóellenes vérvádak, gyermekrablási, gyilkossági és kannibalizmusvádak a vidéki Magyarországon 1882-1948

Zsidóellenes vérvádak, gyermekrablási, gyilkossági és kannibalizmusvádak a vidéki Magyarországon 1882-1948

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Zsidóellenes vérvádak, gyermekrablási, gyilkossági és kannibalizmusvádak a vidéki Magyarországon 1882-1948thumb_l_landscape_zsidoellenes_full.jpgZsidóellenes vérvádak, gyermekrablási, gyilkossági és kannibalizmusvádak a vidéki Magyarországon 1882-1948

Általános ismertető

A digitális tananyag a zsidókkal kapcsolatos, irracionális félelmeket gerjesztő antijudaista babonák és antiszemita sztereotípiák által generált zsidóellenes rémhíreket, koncepciós pereket, vérvádmítoszokat mutatja be a 19-20. századi vidéki Magyarországán. A vizsgálat tárgyát az emblematikus jelentőségű és hatású, 1882-es tiszaeszlári vérvád, valamint a kommunista egypártrendszer 1948-as bevezetése közötti időszak képezi. A tananyag röviden áttekinti a keresztények között a zsidókról elterjedt, leggyakoribb vallási alapú babonákat. Feleleveníti a középkori rituális gyilkossági hisztériák nyomán kirobbant zsidóellenes pogromokat és koncepciós pereket, amelyeknek Magyarországon több százéves tradíciója volt.

A digitális tananyag az ismétlődő tömeghisztériák elemzése és ismertetése mellett részletesen feldolgoz mintegy harminc konkrét esetet is. Ezek között szerepel az elhíresült tiszaeszlári ügy mellett számos, kevéssé, vagy egyáltalán nem ismert példa. A vizsgálat földrajzi hatósugara kiterjed az ország egész területére, a lengyel határ menti Németlipcsétől Szegedig, illetve a székelyföldi Fogarastól Nyitráig. Az elemzés során a korszak sajtóanyaga, több hazai levéltár forrásai, a legfrissebb szakirodalom és a kutatások alapján vizsgálja a jelenséget. A tananyag tudatosan törekszik a hasonlóságok és különbségek érzékeltetésére. A nem egyszer évtizedeken keresztül az ország különböző pontjain ismételten lábra kapó, alaptalanul a zsidóknak tulajdonított rituális gyilkosságokkal, gyermekrablásokkal, gyermek- és leánygyilkosságokkal, kannibalizmusvádakkal kapcsolatos ismétlődő minták nyomán mutatja be, hogyan vezetnek az egyéni hiedelmek és félelmek, valamint a társadalomlélektani folyamatok tömeges pánikhoz, vagy éppen erőszakhoz. A forrásokra támaszkodva a tananyag azonosítja a rémhírek és pletykák kiötlőit és terjesztőit, feltárja a tettesek motivációit (gyűlölet, tudatlanság, politikai vagy egyéni haszonszerzés, önmentegetés). Bemutatja a hisztériát kiváltó vagy felerősítő külső tényezőket (politikai környezet, vallási alapú szembenállás, háborús helyzet). Ismerteti a következményeket (zavargások, pogromok stb.), a hatósági reakciókat (karhatalom kivezénylése, letartóztatások, perek), illetve vázolja a csoportközi konfliktusok megoldása, kezelése során alkalmazott modelleket.

A konfliktuskutato.hu weboldalon a tananyag egyes elemei, különböző formában elérhetők. (Lásd: „Konfliktustérképek” elnevezésű Integrált Térinformatikai Rendszert - ITR, valamint az „Atrocitások, pogromok, tömeggyilkosságok, népirtások” című Digitális Konfliktus Adatbázist - DKA.) Az egyes elemek között a felhasználó kiterjedt menürendszer, keresőmotorok, linkek és címkefelhő segítségével navigál. Az anyag feldolgozását az interaktív térkép, képanyag, dokumentáció, kontextualizálását pedig kapcsolódó tartalmak (tematikus képgalériák és adatbázisok stb.) segítik.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A tananyag az ITR-ben

A tematika az Integrált Térinformatikai Rendszerben a Magyar Királyság területét ábrázoló interaktív térképként jelenik meg. A felület több fázisban kicsinyíthető és nagyítható. Az térkép megjeleníti azokat a településeket, ahol 1882 és 1948 között a helyi lakosság alaptalanul vádolta a zsidókat rituális bűncselekmények elkövetésével. Az adott helyszínek egyenként, aktivizálható adatpontként jelennek meg. A térképen feltárulnak a kulturális, földrajzi összefüggések és több, meglepő következtetés is levonhatóvá válik. Az elmaradottabb, déli és erdélyi területek általában kevésbé voltak szennyezettek, mint az iparilag fejlettebb és gazdagabb nyugat-Magyarország, vagy éppen a Felvidék. A vérvádak hosszú, több évtizedes visszaszorulását követően, éppen a holokauszt utáni időszakban erősödtek meg ismét. Az egyes adatpontok a geográfiai diszlokáció mellett vázolják az ott lezajlott incidensek rövid történetét, főbb karakterjegyeiket. A megértést dokumentumok és képek segítik.

A térképen megjelenített események és információk idővonal formájában is elérhetők.

Az ITR főmenüjét DKA link kapcsolja össze a Digitális Konfliktus Adatbázissal.

Innen, illetve valamennyi adatpont tartalmának végén linkek révén egyaránt elérhető egy (a Digitális Konfliktus Adatbázis „Háttér” menüpontjában lévő) összefoglaló tematikus háttéranyag és bibliográfia, valamint az egyes zsidóellenes rémhíreket, mítoszokat és az ezek alapján induló támadásokat ismertető esetlista.

Térkép

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Zsidóellenes vérvádak, gyermekrablási, gyilkossági és kannibalizmusvádak a vidéki Magyarországon 1882-1948 (Térkép képernyőképe)map_zsidoellenes_full.jpgZsidóellenes vérvádak, gyermekrablási, gyilkossági és kannibalizmusvádak a vidéki Magyarországon 1882-1948 (Térkép képernyőképe)
Fontos

A fenti térkép interaktív formában elérhető az ITR rendszerben.

Az egyes adatpontokra kattintva az egyes elemekről részletes információt is megtudhatunk.

Idővonal (interaktív animáció)

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Zsidóellenes vérvádak, gyermekrablási, gyilkossági és kannibalizmusvádak a vidéki Magyarországon 1882-1948 (Idővonal képernyőképe)idovonal_zsidoellenesvervadak_full.jpgZsidóellenes vérvádak, gyermekrablási, gyilkossági és kannibalizmusvádak a vidéki Magyarországon 1882-1948 (Idővonal képernyőképe)

Vissza a tartalomjegyzékhez

A tananyag a DKA-ban

A Digitális Konfliktus Adatbázis „Háttér” menüpontjában elérhető az 1882-1948 közötti, az ország nagyobb részén gyakran ismétlődő jelenségeket feldolgozó elemzés, valamint a téma szakirodalmának bibliográfiája. Az „Enciklopédia” menüpontban megtalálható a mintegy harminc vidéki városban, településen történt zavargások, incidensek kronológiai sorrendbe rendezetett listája. Az egyes elemek linkek révén kapcsolódnak az ITR-hez, valamint a vonatkozó tartalmakhoz. A tananyag feldolgozását a Galéria menüpontban elhelyezett tematikus képgaléria, valamint a Dokumentumtár forrásai segítik. További támogatást nyújthatnak a videók, illetve az egyéb, kiegészítő tartalmak (digitális adatbázisok, tanulmányok stb).

Az Extrák menüpontban található infógrafikák (pl. Ortodox és neológ hitközségek aránya 1890 körül; A zsidók (izraeliták) anyanyelvi megoszlása 1880 és 1930 között) releváns háttérinformációkat és konkrét demográfiai adatokat biztosítanak az önálló munkához.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.