Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Társadalmi és etnikai konfliktusok a 19-20. században – Konfliktustérképek (Integrált Térinformatikai Rendszer) / 1941 - a zsidók deportálása Kárpátaljáról

1941 - a zsidók deportálása Kárpátaljáról

Általános ismertető

A digitális tananyag a magyar hatóságok első, országos méretű, zsidóellenes deportálási akcióját mutatja be. Ennek keretében 1941 nyarán, mintegy 18-20 ezer Magyarországon élő zsidót deportáltak idegen állampolgárként, vagy hontalanként az észak-keleti határon túlra, ahol túlnyomó többségüket a nácik megölték. 1941 június végén Magyarország csatlakozott a velünk ekkoriban szomszédos Szovjetunió elleni hitleri hadjárathoz. A következő néhány hétben a Kárpátokon túli ukrán területek - az Osztrák-Magyar Monarchia egykori Galícia tartománya - német és magyar megszállás alá kerültek. A Vörös Hadsereg menekülésével a szomszédban hatalmas területeken szűnt meg az államhatalom.

A digitális tananyag bemutatja, hogy a magyar kormány és a hadsereg vezetésének jelentős része ekkor már évek óta a nemkívánatos zsidók kitelepítését tervezgette. A hirtelen támadt hatalmi vákuumot kihasználva, Kárpátalja kormányzói biztosa és a hadsereg kezdeményezésére, a Külföldieket Ellenőrző Országos Központi Hatóság a kormány beleegyezésével országos razziát indított. A tananyag részletesen ismerteti az akciót és annak tragikus következményeit. Ennek során összegyűjtötték, táborokba koncentrálták, majd pedig deportálták azokat a zsidó lakosokat, akik nem tudták igazolni, hogy magyar állampolgárok. Bár az akció elvileg az idegen állampolgárságú, illetve a hontalan zsidókat érintette, számtalan visszaélésre került sor. A „zsidótlanításra” törekvő magyar szervek gyakran szabályos papírokkal rendelkezőket, vagy az állampolgársági bizonyítvány megérkezésére várókat is elhurcoltak. Sok helyen egész falvak zsidóságát elvitték, csak Máramaros megye főispánja 30-35 ezer fő deportálását készítette elő. A magyar szervek az elfogott zsidókat teherautóval átvitték a határon, és ott egyszerűen magukra hagyták őket. A kiszállítások végül csak augusztus végén, a németek határozott követelésére álltak le. Eddigre mintegy 18-20 ezer embert deportáltak, túlnyomó többségüket Kárpátaljáról. Két-háromezer főnek később sikerült az országba visszaszöknie. A többieket megölték. Legnagyobb részüket augusztus végén az SS különleges alakulatai Kamenyec Podolszkijban (a helyi zsidókkal) együtt lőtték tömegsírokba. További ezrek estek áldozatul a német és magyar fegyvereseknek, valamint az antiszemita ukrán milíciák mészárlásainak Nadvorna, Kolomea, Sztanyiszlavov és más települések gettóiban. Sokakat a belzeci haláltáborban gázosítottak el.

A digitális tananyag a különböző források alapján részletesen ismerteti mintegy hatvan, zömében kárpátaljai település zsidóságának sorsát. Az elemzés és a prezentáció során a hazai és nemzetközi szakirodalom, valamint a magyar levéltári források mellett számtalan túlélő visszaemlékezését használtuk fel.

A konfliktuskutato.hu weboldalon a tananyag egyes elemei, különböző formában elérhetők. (Lásd: „Konfliktustérképek” elnevezésű Integrált Térinformatikai Rendszert - ITR, valamint az „Atrocitások, pogromok, tömeggyilkosságok, népirtások” című Digitális Konfliktus Adatbázist - DKA.) Az egyes elemek között a felhasználó kiterjedt menürendszer, keresőmotorok, linkek és címkefelhő segítségével navigál. Az anyag feldolgozását az interaktív térkép, képanyag, dokumentáció, kontextualizálását pedig kapcsolódó tartalmak (tematikus képgaléria és adatbázisok stb.) segítik.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A tananyag az ITR-ben

A tematika az Integrált Térinformatikai Rendszerben az ország területét ábrázoló, korabeli térkép interaktív változatán jelenik meg. A felület több fázisban kicsinyíthető és nagyítható. A deportálási akcióban érintett települések egyenként, aktivizálható adatpontként jelennek meg. Minden adatpont tartalmazza az ott lezajlott események rövid történetét és a helyi zsidó közösség későbbi sorsát. Az események bemutatását fotók és dokumentumok segítik. A térképen megjelenített események és információk idővonal formájában is elérhetők.

Az ITR főmenüjét DKA link kapcsolja össze a Digitális Konfliktus Adatbázissal.

Innen, illetve valamennyi adatpont tartalmának végén linkek révén egyaránt elérhető egy (a Digitális Konfliktus Adatbázis „Háttér” menüpontjában lévő) összefoglaló tematikus háttéranyag és bibliográfia, valamint az egyes településeken történteket ismertető esetlista.

Térkép

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.1941 - a zsidók deportálása Kárpátaljáról   (Térkép képernyőképe)map_zsidokdeportalasa_full.jpg1941 - a zsidók deportálása Kárpátaljáról (Térkép képernyőképe)
Fontos

A fenti térkép interaktív formában elérhető az ITR rendszerben.

Az egyes adatpontokra kattintva az egyes elemekről részletes információt is megtudhatunk.

Idővonal (interaktív animáció)

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.1941 - a zsidók deportálása Kárpátaljáról  (Idővonal képernyőképe)idovonal_zsidokdeportalasa_full.jpg1941 - a zsidók deportálása Kárpátaljáról (Idővonal képernyőképe)

Vissza a tartalomjegyzékhez

A tananyag a DKA-ban

A Digitális Konfliktus Adatbázis „Háttér” menüpontjában elérhető az 1941-es kárpátaljai deportálási akciót ismertető elemzés, valamint a téma szakirodalmának bibliográfiája. Az „Enciklopédia” menüpontban megtalálható mintegy hatvan, az akcióban érintett település zsidóságának sorsát bemutató, kronológiai sorrendbe rendezetett lista. Az egyes elemek linkekkel kapcsolódnak az ITR-hez és a kiegészítő tartalmakhoz. A tananyag feldolgozását a Galéria menüpontban elhelyezett több tucatnyi képet tartalmazó képgaléria, valamint a Dokumentumtárba feltöltött források és visszaemlékezések segítik. További támogatást nyújthatnak a videók, illetve az egyéb tartalmak (digitális adatbázisok, tanulmányok stb). A földrajzi összefüggések megértését az Extrák menüpont alatt lévő térkép könnyíti, a zsidóságra vonatkozó adatokat ugyanitt több infógrafika mutatja be.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.