Tananyag megnyitása új ablakbanVissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (nem elérhető funkció)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Open source rendszerek a térinformatikai gyakorlatban – Asztali alkalmazások

Szerző

Mészáros János

Vissza a tartalomjegyzékhez

A modul célja és tartalma

Az elérhető nyílt forráskódú térinformatikai szoftverek vagy szoftvercsomagok közül a QGIS és GRASS GIS asztali gépekre telepíthető verziójának részletes bemutatása és a leckék segítségével menürendszerének és működésének megismertetése a célunk. A tananyag végeztével a hallgató képes lesz önállóan végrehajtani könnyebb és közepes feladatokat, illetve létrehozni különböző formátumú és forrású adatokból új, áttekinthető, térbeli adatokat is tartalmazó térképeket, ábrákat, elemzéseket és ezeket a megfelelő formában publikálni.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A modul leckéi, a megértéshez szükséges előismeretek

Leckék

  1. Bevezető, QGIS alapfunkciói
  2. QGIS - Rétegek és beállításaik
  3. QGIS - Beállítások és modulok
  4. QGIS - Vektoros és raszteres funkciók
  5. QGIS - Adatbázis és webes műveletek
  6. Bevezető, a GRASS GIS telepítése, elindítása
  7. GRASS GIS - Felépítése, ablakok
  8. GRASS GIS - Adatintegráció, vektoros és raszteres állományok kezelése

Előismeretek

Szerencsés, ha a tananyagot használó rendelkezik alapvető térképészeti ismeretekkel (geoinformatikai és vetülettani) és nem idegen számára a parancssor alkalmazása sem.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Elvárások a tanuló felé

Minimumszint

Felhasználói szinten ismeri és kezeli a számítógépet és alapszoftvereket, illetve belépő szintű ismeretei vannak a földrajz tudományából.

Optimumszint

Felhasználói szintnél jobban ismeri és kezeli a számítógépet és boldogul térinformatikai környezetben is. Nem idegen számára a földrajz és térképészet területének néhány szakszava sem, például vetület, koordináták stb.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A modul irodalomjegyzéke

Kötelező irodalom

Ajánlott irodalom

Vissza a tartalomjegyzékhez

Kulcsszavak

Geoinformatika, nyílt forráskód, QGIS, GRASS GIS

Fel a lap tetejére Ugrás a tananyag következő oldalára (V)
Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.