Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Open source rendszerek a térinformatikai gyakorlatban – Asztali alkalmazások / Bevezető, QGIS alapfunkciói

Tanulási útmutató

Összefoglalás

A QGIS rövid története és telepítésének leírása, ezt követően néhány alapvető menü bemutatása.

Bevezető, QGIS alapfunkciói

Történeti áttekintés

A QGIS az egyik vezető nyílt forráskódú térinformatikai szoftver, melynek fejlesztése még a 2000-es évek elején kezdődött el. Az első, 0.1-es verziót 2004 februárjában tették elérhetővé a fejlesztők mások számára is, ezt számos alverzió követte, mígnem 2008 decemberében megjelent az 1.0.0-ás verzió is. A jelenlegi legújabb verzió a 2.0.1-es, melyet szabadon letölthetünk a projekt hivatalos oldaláról. (Megj. a jegyzet kidolgozása közben jelent meg ez a változat, így a lenti fejezetekben olvasható tananyag még az előző, 1.8.0-ás változat jellemzőit, működését mutatja be; azonban ez nem jelent hátrányt, mivel 95%-ban egyforma a két változat, a legtöbb változás csak a grafikus felületeket érintette). A QGIS egyik nagy előnye, hogy fejlesztői szem előtt tartották a felhasználók igényeit és kívánságait a fejlesztés során. Éppen ezért a szoftver futtatható az összes jelentősebb operációs rendszeren: Windows, Mac OS-X, UNIX, Linux és már Androidon is. Geoinformatikai szoftver lévén támogatja természetesen az ezen a területen elterjedt leggyakoribb formátumokat, legyen szó vektoros, raszteres állományokról vagy adatbázis kapcsolatokról.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Modulok

A rövid, történeti bevezetőt követően tekintsük át mit kapunk, ha a programot telepítjük gépünkre. Maga a folyamat egyszerű: a letöltött .exe fájlt elindítva a szoftver két, jóváhagyó kattintás után automatikusan települ; a folyamat teljes lezárásához gépünk újraindítása szükséges.

Megkapjuk a QGIS – Desktop és Browser programokat, a GRASS nevű, szintén ingyenesen elérhető térinformatikai szoftvert (ez utóbbin keresztül tudjuk elérni és szerkeszteni a GRASS állományait a QGIS-en belül). A QGIS-hez kapcsolódó modulok közül részletesen a Desktop (azaz asztali) változattal foglalkozunk részletesen; Browser modulja egy egyszerű adatmegjelenítő program, melyben a saját gépünk merevlemezén vagy valamilyen külső, más szervezet (pl. egyetemek, állami kutatóintézetek stb.) által szolgáltatott, online úton elérhető adatokat vizsgálhatunk, használhatunk és jeleníthetünk meg, illetve valamilyen elv szerint összerendezve egyszerűbb térképeket állíthatunk össze belőlük. Az online úton elérhető térképi adatokról egy másik fejezetben olvashatunk, így részletes tárgyalásukat itt mellőzzük.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Főbb részek

A QGIS alkalmazás főbb részei a menürendszer, az ikoncsoportok, rétegek menü, az alsó menüsáv és a munkaterület.

Az alábbiakban részletesen áttekintjük ezeknek a részeknek a funkcionalitását és a hozzájuk kapcsolódó alrészeket.

Ikoncsoportok

A menürendszer alatt található ikonokat tartalmazzák. Alapvetően ugyanazoknak az eszközöknek és parancsoknak a tára, melyeket a menü áttekintésével be fogunk mutatni. A leggyakrabban használt eszközöket mindenképpen érdemes ikoncsoportban megjeleníteni munkánk gyorsítása érdekében. Láthatóságuk ki/bekapcsolását a Nézet menü leírásánál részletesen tárgyaljuk. Szintén hasznos tulajdonságuk, hogy az ikoncsoportok szabadon áthelyezetőek, nem csak a felső részben helyezkedhetnek el, hanem jobb és bal oldalon is; kényelmes és áttekinthető munkakörnyezetet hozhatunk létre.

Rétegek

Alapbeállításként a program bal oldalán függőlegesen elhelyezkedő panel, melyben áttekinthetjük betöltött rétegeinket. Alapfunkciói az alábbiak: a réteg neve előtti kis négyzet szolgál a réteg megjelenítésére, ha be van jelölve, a rétegen szereplő grafikus elemeket programunk kirajzolja; a kis pluszjelre kattintva a réteghez tartozó magyarázó sor nyílik le, mely tartalmazza a réteg grafikus stílusát kis minta segítségével és az elemek számát. Bal egérgombbal valamely réteget megfogva a rétegszerkezetben fel-le mozgathatjuk az adott réteget, átrendezve a sorrendet. Fontos megjegyezni, a QGIS az alul lévő rétegeket rajzolja ki először és utoljára a legfelsőt. Valamelyik rétegre jobb egérgombbal kattintva különböző parancsokat érhetünk el, ezeknek a parancsoknak a nagy része elérhető más menükből is, kisebb része viszont csak itt szerepel. Az egyszerűség kedvéért csak ezeket a kivételeket részletezzük az alábbiakban.

Alsó menüsáv

A program alsó részén látható információs panel, amelyen a program működésével és a munkaterülettel kapcsolatos adatokat jeleníthetünk meg az alábbiak szerint:

Munkaterület

Programunk legnagyobb részét ez az elem foglalja el, a betöltött grafikus adataink itt jelennek meg. Néhány egyéb díszítőelemnek nevezett elemmel egészíthetjük ki, melyet a Nézet menü leírásánál találunk. A munkaterület néhány paraméterét a Beállítások menü leírásánál találjuk meg és ott saját igényeinkre szabhatjuk.

Menürendszer

A program főmenüje az alábbi elemeket tartalmazza: Fájl, Szerkeszt, Nézet, Réteg, Beállítások, Modulok, Vektor, Raszter, Adatbázis, Web és Súgó. Az alábbiakban részletesen áttekintjük a tartalmukat.

Fájl menü

A Fájl menüben a munkaterületünkre és a betöltött térképi adatokra (összefoglalóan nevezzük projektnek) vonatkozó alapvető parancsokat tudjuk kiadni, illetve a nyomtatással kapcsolatos beállításokat tudjuk megtenni.

Szerkeszt menü

A Szerkeszt menüben a betöltött adatokhoz tartozó grafikus elemeket (pont, vonal vagy poligon) vagy azok egy részét, például töréspontját, tudjuk változtatni.

Nézet menü

A munkaterületen történő navigáció parancsait és a program más részeinek láthatóságával kapcsolatos almenüket tartalmazza.

Quantum GIS munkaterületén a navigáció, kicsinyítés és nagyítás különböző lehetőségeinek interaktív bemutatója.

Flash lejátszó letöltése

Navigáció a munkaterületen (Az animációt a lejátszás ikonnal indíthatja el)

Néhány eszközsor megjelenítésének ki/bekapcsolása a Quantum GIS kezelőfelületében.

Flash lejátszó letöltése

Eszközsorok ki/bekapcsolása (Az animációt a lejátszás ikonnal indíthatja el)

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.