Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Open source rendszerek a térinformatikai gyakorlatban – Asztali alkalmazások / QGIS - Beállítások és modulok

Tanulási útmutató

Összefoglalás

A QGIS egészére, munkaterületre vagy csak egy adott rétegre vonatkozó beállítások áttekintése és a betölthető modulok kezelésének leírása.

QGIS - Beállítások és modulok

Beállítások menü

A QGIS működésével és az adott projekttel kapcsolatos beállítások menüje. Az itt található paraméterekkel szabhatjuk programunkat a kívánalmainknak megfelelőre.

Projekt tulajdonságok: Egy felugró ablakot eredményez, aminek négy fülén különböző területek beállításait tudjuk megváltoztatni, ezek a beállítások csak az aktuálisan betöltött projektre vonatkoznak.

Az Általános fülön beállíthatjuk a projekt címét (nem azonos a névvel, amin a projektet elmentettük), a kiválasztott elemeket megjelölő színt, a munkaterület háttérszínét, a mentéskori elérési út típusát, a koordináták megjelenítésének mértékegységét kikapcsolt vetületi transzformációs beállítás mellett (bekapcsolt esetén az aktuális vetületnek megfelelő a mértékegység) és a koordináták megjelenítése esetén a tizedespont utáni jegyek számát.

A Koordinátarendszer fülön megadhatjuk a projekt vetületét, melynek nem kell feltétlenül egyeznie a benne szereplő állományok vetületével. Az összes réteg megjelenítésének érdekében a Röptében transzformálást engedélyeznünk kell, különben vetület váltáskor a raszteres állományok eltűnnek.

Azonosítható rétegek fülön a projektben szereplő rétegeinkről kapunk táblázatos összefoglalót, mely tartalmazza a réteg nevét, típusát és hogy azonosítható-e.

A negyedik fül tartalmazza az OWS szerver beállításokat, melyek a QGIS-hez tartozó QGIS Server alkalmazással együtt lehetővé teszik adataink online közzétételét. A fülön találunk beállításokat a szolgáltatás tulajdonságaival, terjedelmével és a rétegek elérhetőségével kapcsolatban.

Egyéni vetület:

Egyéni, az előre definiált vetületek között nem szereplő vetületet tudunk létrehozni az eszköz segítségével. A vetület paramétereinek megadása a proj4 formátum szerinti formában kell történjen, különben a QGIS nem fogja megfelelően értelmezni. Segítségképpen a vetület definíciót le tudjuk ellenőrizni az ablak alsó részében, amennyiben rendelkezünk egy pont földrajzi és vetületi koordinátáival.

Stílus kezelő: Ezzel az eszközzel előre legyártott pont, vonal, felületi kitöltés és színtábla mintákat tudunk készíteni. Ezeket a kész stílusokat később más projektek során is felhasználhatjuk, nem csak az aktuálisban.

Gyorsbillentyűk konfigurálása: Gyorsbillentyűket társíthatunk különböző parancsokhoz vagy almenükhöz munkánk kényelmesebb és gyorsabb végzése érdekében. A meglévőeket tudjuk módosítani vagy akár törölni is.

Testreszabás: A QGIS moduljainak listáját érhetjük el ebben az ablakban a hozzájuk tartozó címkékkel és leírásokkal.

Beállítások: A program általános jellemzőire vonatkozó beállítások helye.

Az Általános fülön a QGIS alapvető működésével kapcsolatos alapértelmezett paramétereket találjuk.

GDAL fülön a listázott fájlformátumokhoz tartozó GDAL illesztő programot tudjuk ki/bekapcsolni.

A Modulok fülön további modulok elérési útját tudjuk megadni a Hozzáadás gombbal, ezek a modulok nem érhetőek el a hagyományos modul menüből, például saját fejlesztések vagy térinformatikával kapcsolatos webhelyekről tölthetőek le, amiket a saját merevlemezünkön tárolunk.

A Megjelenítés fülön a grafikus elemekkel kapcsolatos beállításokat módosíthatjuk: a betöltött grafikus elemek kirajzolásának sorrendje, átmeneti gyorsítótár alkalmazása; módosíthatjuk a megjelenítés minőségét: vonalas elemek rajzolatának simítása (lassítja a programot) és a hibásan kitöltött poligonok javítása; raszteres állományok esetén megjelölhetjük az alapértelmezett vörös, zöld, kék színértékeket tartalmazó sávokat és az automatikus kontrasztfokozást; amennyiben SVG formátumú jeleket szeretnénk használni, az elérési útvonalak hozzáadásával megtehetjük az ablak alsó részében.

A Térkép eszközök fülön találjuk az elemek azonosításához, a mérőeszközökhöz és a munkaterületen folyó navigációhoz kapcsolódó beállításokat. Mérések esetén beállíthatjuk az alapfelületet jelentő ellipszoidot, merőeszköz színét, tizedesjegyek számát és a kívánt hossz- és szögmértékegységet. Navigáció esetén beállíthatjuk az egér görgőjéhez tartozó műveletet és a nagyítás mértékét.

Átfedések esetén az elemek elhelyezését végző algoritmus típusára lehet ráhatásunk.

A Digitalizálás fülön elemek megrajzolásához kapcsolódó beállításokat találunk: a rajzolás során látott digitalizáló eszköz vonalvastagságát és színét tudjuk módosítani; az automatikus egér kurzor hozzárántás paramétereit; vektoros réteg szerkesztése során az elemeket felépítő töréspontokat jelölő alakzat mintáját, méretét és egyéb beállításokat, mint a geometria ellenőrzésének lehetősége vagy a vonalak csatlakozásánál alkalmazott stílus.

Vetület lapon állíthatjuk be az alapértelmezett vetületi rendszert és a röptében történő vetületi transzformáció lehetőségét, mely a betöltött raszteres és vektoros állományok azonnali átforgatását jelenti a projekt vetületének változtatásakor (érdemes bekapcsolni); új réteg létrehozásakor vagy vetülettel nem rendelkező állomány betöltésekor automatikusan társíthat egy előre definiált vetületet a réteghez programunk vagy rákérdezhet (utóbbi praktikusabb).

A Helyi beállítás lapon a QGIS nyelvét állíthatjuk be; indításkor automatikusan a helyi nyelv az alapértelmezett, de ezt felülbírálhatjuk.

Hálózat fülön érhetünk el proxy és a számítógép cache memóriájával kapcsolatos beállításokat.

Tárgyraszter beállítások: A különböző rétegekre vonatkozó automatikus törésponthoz rántást tudjuk ebben az almenüben beállítani: a vektoros elemek mely részéhez rántsa oda az egér kurzort a program automatikusan (törésponthoz, szakaszhoz vagy mindkettőhöz), mekkora a tolerancia értéke, amin belül az odarántást végrehajtja és ez utóbbinak mi az egysége (térképi hosszegység vagy pixel), valamint a poligonokat tartalmazó rétegek esetén beállíthatjuk a vonalszakaszok metsződésének automatikus figyelését.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Modulok menü

A QGIS-be integrált, különböző feladatok elvégzésére készített modulokkal kapcsolatos eszközök érhetők el a menüből.

Python modulok kezelése: A QGIS-be további modulok tölthetőek le ún. tárházakból. Ezek a modulok Python programozási nyelvben lettek megírva, így egyrészt a platformok között is könnyen átjárhatóak, illetve a Python nyelv egyszerűségének köszönhetően akár mi magunk is fejleszthetünk és írhatunk ilyen modulokat. A parancs használatával egy felugró ablakban kezelhetjük már telepített moduljainkat és tölthetünk le újakat.

Modul kezelő: A telepített moduljaink kezelésére szolgáló eszköz, itt tudjuk ki/bekapcsolni moduljainkat, hogy elérhetőek, illetve láthatóak-e a program menüjében. Amennyiben nincs szükségünk valamelyik telepített modulra, illetve túl zsúfolt a program ikoncsoportja és menüje ezzel az eszközzel könnyen átláthatóvá tehető. A modul előtt látható négyzetet kell bepipálni a láthatóság bekapcsolásához.

Python konzol: A munkaterület alatti részben megjelenő ablakot nyit meg, melyben Python parancssorokat írhatunk.

GRASS:

A másik jelentős nyílt forráskódú térinformatikai szoftver modulja. Segítségével GRASS térképhalmazokat és fájlokat tudunk kezelni. Az alábbi lehetőségek közül választhatunk: térképhalmazok kezelése, mint megnyitása, új halmaz készítése és lezárása. A GRASS rétegeivel kapcsolatban az alábbi műveleteket tudjuk végrehajtani: vektor réteg hozzáadása, raszter réteg hozzáadása, új vektor réteg létrehozása, vektor réteg szerkesztése. A modul segítségével lehetséges a GRASS-ban elérhető eszközök használata is a GRASS eszközök megnyitása parancs segítségével. A betöltött adatok kiterjedését meg tudjuk jeleníteni, illetve módosítani.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.