Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Open source rendszerek a térinformatikai gyakorlatban – Asztali alkalmazások / QGIS - Adatbázis és webes műveletek

Tanulási útmutató

Összefoglalás

Adatbázisok és kapcsolatok kezelését lehetővé tevő, illetve adatok webes publikálásának lehetőségeit tartalmazó menük leírása.

QGIS - Adatbázis és webes műveletek

Adatbázis menü

Adatbázisokkal és egyéb adatbáziskapcsolatokkal kapcsolatos eszközök érhetőek el a menüből.

DB Manager: SpatiaLite és PostGIS adatbázis kapcsolataink kezelésére szolgáló eszköz, melyben áttekinthetően böngészhetünk a különböző felcsatolt adatbázisaink és rétegeik között.

eVis: Három eszközt tartalmaz, melyek az eVis (Event Visualization Tool)-hez kapcsolódnak. Ez az eszköz georeferált raszteres állományok vektoros elemekhez kapcsolását teszi lehetővé, a fő különbség, hogy ebben az esetben nem térképekről vagy műholdképekről beszélünk, hanem fényképekről, melyek valamilyen szempontból fontos helyeket ábrázolnak. Például terepi adatgyűjtés során lefényképezünk minden bányakijáratot, mintavételi helyet stb. és az így készült képeket hozzárendelhetjük egy vektoros réteg elemeihez (pontokhoz), melyek az előző helyeket ábrázolják.

Offline szerkesztés: Két eszközt érhetünk ebben az almenüben.

Spit: Shape fájl importálása PostGIS-be eszközt érhetünk el az almenüből, mely egy vagy több Shapefile adatait konvertálja PostGIS adatbázis formába.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Web menü

Az adatok weben történő publikálására szolgáló eszközöket tartalmazó menü.

MapServer Export: A MapServer egy programcsomag, mely lehetővé teszi adataink egyszerű webes publikációját. Az export lehetőséggel könnyen elkészíthetjük a MapServer lelkét jelentő MapFile-t, mely tartalmazza a térkép terjedelmét (valós vetületi koordinátákkal), a legenerált raszteres térkép milyen formátumban legyen (png, jpg, tif stb.) és egyéb beállításokat.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.