Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Open source fejlesztő eszközök Windows környezetben / žA SharpMapről általában

Tanulási útmutató

Összefoglalás

Általános ismeretek a Sharpmapről.

Követelmény

Az ismeretek elsajátítása, a bemutatott példák továbbfejlesztésének képessége.

A SharpMapről általában

A nyílt forráskódú térinformatikai fejlesztő eszközök megjelentek Windows operációs rendszer környezetben is. A fejlesztő közösségek felismerték, hogy nemcsak Linux, hanem Windows környezetben is jelentős igény van szabad szoftverekre, szoftver komponensekre. Tekintettel a Windows elterjedtségére, amely jelenleg uralkodó a PC-s világban, térinformatikai programkönyvtárak létrehozásával nagy létszámú fejlesztő közösségek munkáját segítik az effajta eszközök.

Természetesen a Windows világban is többféle térinformatikai könyvtár létezik, amelyek win32-es és webes alkalmazások fejlesztésére egyaránt alkalmasak. Egyelőre két fő fejlesztés vonal létezik. Az egyik a SharpMap névre hallgató könyvtár, a másik a dotSpatial. Mindkét csomag alkalmas arra, hogy VisualStudio.net-ben fejlesztett alkalmazásokban is felhasználhassuk. Referenciába állításuk esetén névtereik elérhetők, osztályaik a VisualStudio.net-ben elérhető nyelvekben felhasználhatók. A jelenlegi digitális tananyag példáit VB.net-ben adjuk közre, egyes esetekben azonban C# kódot is mellékelünk.

Jelen oktatási anyagban csak a SharpMapet fogjuk bemutatni, de a dotSpatial iránt érdeklődők és haszonnal olvashatják, mert a két csomag között eléggé nagy a hasonlóság. Funkcionalitásuk, képességeik eléggé hasonlóak.

Álljon itt idézetül a SharpMap fejlesztők által megfogalmazott cél:

"SharpMap is an easy-to-use mapping library for use in web and desktop applications. It provides access to many types of GIS data, enables spatial querying of that data, and renders beautiful maps. The engine is written in C# and based on the .Net 2.0 framework. SharpMap is released under GNU Lesser General Public License."

Aki megértette a SharpMap működését, az biztos lehet benne, hogy a dotSpatial-ben is létezik valami hasonló, más néven, más névterekkel, más paraméterezéssel.

Mint általában a nyílt forráskódú fejlesztő eszközök esetében igen szegényes a weben elérhető példák, tutorialok száma. Sok esetben ezek a példák nincsenek is teljesen összhangban az objektumok tényleges működésével. Célunk ennek a dokumentációnak a közreadásával éppen az volt, hogy egy egységes, koherens oktatási anyag készüljön ebben a tárgykörben. Le kell szögezni azonban, hogy terjedelmi korlátok okán a tananyag távolról sem teljes. A bemutatott osztályok képességei messze többre hivatottak, mint ami ebből az anyagból látható. A tananyag használhatósága azonban éppen abban rejlik, egy VisualStudio.net-ben járatos olvasó el tud indulni a bemutatott példák alapján, és saját tapasztalatai, szorgalma alapján el tud jutni olyan funkcionalitás megvalósításához is, amely a tananyagban már nem szerepel.

A szövegben utalások is lesznek azokra a web helyekre, amelyeken mintapéldák találhatók, vagy valamilyen dokumentáció, tananyag, tutorial elérhető. A tárgyalt mintapéldák teljes egészében letölthetők, és így a projekt (solution) beolvasható a tanulni vágyók VisualStudio.net2010 fejlesztő rendszerébe.

Ez a dokumentum nem VisualStudio.net oktatási anyag, vagyis feltételezi a fejlesztő környezet legalább alapfokú ismeretét. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem foglalkozunk a rendszer által biztosított osztályok működésének magyarázatával, hanem azt ismertnek tételezzük fel. Ahol szükséges, ott természetesen rövid magyarázatokkal azért segítjük a kód megértését. Nyelvi elemek ismertetésével sem szaporítjuk a tananyag méreteit, vagyis ismertnek tételezzük fel a VB.net (esetenként a C#) ismeretét.

Olyanok számára, akik csak most ismerkednek a programozással, vagy ezekkel a nyelvekkel, ajánlott irodalmat is mellékelünk a tananyag végén. E könyvek száma olyan nagy, hogy csak egyet-kettőt említünk a lehetséges írásművek közül, de bármilyen webes könyves portálon számos kiváló szakkönyv található. Digitális könyvek is találhatók szép számmal a weben, akár VB.netről, akár C#-ról legyen szó. Azt is látnunk kell azonban, hogy magyar nyelven nem túl széles a választék VB.net vagy C# tekintetében.

A SharpMap elérhetősége

A Sharpmap-et a http://sharpmap.codeplex.com/ oldalán érhetjük el. Innen letölthető a legfrissebb verzió, telepítési útmutató, mintapéldák és sok minden más hasznos adat (1. ábra)

Hasznos kiegészítője lehet a tájékozódásunknak, ha keresőkkel kutatunk az olyan kulcsszavakra, mint sharpmap code, sharpmap code examples, sharpmap code examples C#, VB.net, sharpmap description, how to use sharpmap, how to zoom in sharpmap, és ehhez hasonlók.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.