Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Open source fejlesztő eszközök Windows környezetben / A SharpMap telepítése

Tanulási útmutató

Összefoglalás

Ebben a leckében megismerkedünk a sharpmap telepítésének végrehajtásával, és az ezzel kapcsolatos nehézségekkel, a szükséges beállításokkal.

Követelmény

A hallgatóknak képeseknek kell lenniük a sharpmap telepítésére, használatba vételére, és a fejlesztő rendszer referenciáihoz való hozzáadására.

A SharpMap telepítése

A SharpMap weboldal Downloads fülére klikkelve megjelenik egy oldal, amelyről letölthetők a szükséges csomagok. Először töltsük le a SharpMap-0.9-AnyCPU-Trunk-2012.04.17 nevezetű alapcsomagot. Egy zip fájl mentésére lesz lehetőségünk, amelyet tároljunk valahol a merevlemezünkön. Ajánlott letölteni a SharpMap.Extensions-0.9-x86-2012-04-17 a bővített funkcionalitású csomagot is. Ez is egy zip fájl, amelyet szintén táruljunk a merevlemezünkön.

Csomagoljuk ki mindkét fájlt. Az alapcsomag kicsomagolás után a 2. ábrán látható dll fájlokat fogja tartalmazni.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Az alapcsomag dll fájljai kicsomagolás után2_sminstall_full.jpg2. ábra. Az alapcsomag dll fájljai kicsomagolás után

Ezekben a dll fájlokban találhatók azok a névterek, amelyeket a programozás során használni fogunk. Elég beszédesek a nevek, mint például a ProjNet.dll a vetületi átszámítások funkcióit tartalmazza, a SharpMapUI.dll az user interface megvalósításához szükséges vezérlő osztályokat tartalmazza.

A fájlok kicsomagolásával a telepítés lényegében be is fejeződött. Amikor használatba akarjuk venni őket a VisualStudio.net-ben történő fejlesztés során, nincs más dolgunk, mint felvenni a megfelelő dll-eket a referenciák közé. Ennek részleteit a következőkben tárgyaljuk.

Kezdő lépések

A VisualStudio.net elindítását követően fel kell vennünk a referenciák közé a SharpMap osztályokat. Ennek menete a következő:

A következőkben már importálhatók az osztályok, ha kódból kívánjuk példányosítani valamelyik osztályt. Ebben az esetben a designer még nem tartalmazza azokat a vezérlőket, amelyekre szükségünk lehet a megjelenítés során. Gyakorlottabb fejlesztő számára erre nincs is szükség, hiszen minden megoldható kódból.

Azok számára, akik igénylik a designer szolgáltatásait (kezdők számára ez ajánlott), hozzá kell még adnunk a vezérlőket a Toolbox-hoz. Ennek menete a következő:

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A SharpMapUI.dll hozzáadása a ToolBox SharpMap tabjához6_chooseitems_full.jpg6. ábra. A SharpMapUI.dll hozzáadása a ToolBox SharpMap tabjához

Ezzel tulajdonképpen megtettük a legfontosabb kezdő lépéseket. A SharpMap névtér importálható, a grafikus controlok elérhetők. Mielőtt azonban belevágnánk a tényleges használatba, nézzük meg alaposabban a projektünk adatait. A VisualStudio.net Solution Explorer ablakában klikkeljünk a My Project-re, és tanulmányozzuk a projektünk paramétereit (7. ábra).

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Az "elso_pelda" nevű projekt Application adatai7_myproj1_full.jpg7. ábra. Az "elso_pelda" nevű projekt Application adatai
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.8_myproj2_full.jpg8. ábra. A References fült választva megnézhetők az aktuális referenciák és elérhetőségeik

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.