Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Az OpenStreetMap / Megjelenítés, szerkesztés

Tanulási útmutató

Összefoglalás

Az OpenStreetMap adatainak megjelenítési és szerkesztési lehetőségei.

Követelmény

A tanuló tudja felhasználni az OSM adatokat különféle térinformatikai rendszerekben. Legyen képes javítani a térképet, úgy elemeket hozzáadni.

Önállóan megoldható feladatok

  • Keressen hibákat, hiányosságokat az OSM térképen, és javítsa ki valamelyik szerkesztő segítségével.

Megjelenítés, szerkesztés

Megjelenítés

Az OSM adatain alapuló saját geoadatbázis építésekor nyilvánvaló cél az adatok valamilyen megjelenítése is. Erre több lehetőségünk is van.

Desktop GIS rendszerek

Néhány térinformatikai program már támogatja az OSM XML fájlok megjelenítését. Ilyenek például a Quantum GIS vagy a Global Mapper. Ezek a programok osztályozzák is az elemeket a címkék alapján, megjelenítéskor egyből elkülöníthetők a különböző típusú elemek. Más szoftverek használata esetén célszerű az adatokat shape-fájllá konvertálni (vagy eleve shape formátumban letölteni). Ilyenkor az osztályozást nekünk kell elvégeznünk.

Webes térképszolgáltatások

Az adatainkat olyan webes térképszolgáltató szoftvereken keresztül is megjeleníthetjük, mint a MapServer vagy a GeoServer. Ehhez adatainkat vagy shape-fájlként (kisebb terület esetén) vagy geoadatbázisban kell tárolnunk. Az elemek osztályozásához és megjelenítéséhez többféle mintát is találhatunk az interneten (pl: http://blog.geoserver.org/2009/01/30/geoserver-and-openstreetmap/ ).

Nézetek létrehozása kapcsolatok megjelenítéséhez

Előfordulhat, hogy olyan összefüggéseket kell térképen megjelenítenünk, amelyek csak bonyolult, összetett lekérdezések segítségével olvashatók ki az OSM adatokból. Ilyen lehet például egy ország jelzett turistaútjainak hálózata, vagy az európai „E-úthálózat”. Amennyiben adatainkat geoadatbázisban tároljuk, ilyenkor célszerű egy külön nézetet létrehoznunk a megjelenítéshez szükséges adatokkal. Az E-úthálózathoz ez például a következő is lehet a korábban említett postgres adatbázisnál:

Forráskódcreate view e_routes as select r.tagshstore->'ref' as ref, w.linestring from relations r, relation_members rm, ways w where rm.relation_id=r.id and rm.member_id=w.id and r.tagshstore->'network'='e-road';

Az ilyen módon elkészített nézet már kényelmesen használható pl. egy tematikus térképréteg alapanyagaként.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Szerkesztés

Az OpenStreetMap legnagyobb ereje az, hogy a felhasználók maguk bővíthetik, javíthatják, szerkeszthetik a térképet. Ehhez több különféle segédeszköz is a rendelkezésükre áll.

Hibabejelentés, megjegyzések

A térképjavítás legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja, ha egyszerűen felhívjuk a figyelmet egy hibára, hiányosságra. Az openstreetmap.org oldalon a térkép jobb alsó sarkában látható „Új jegyzet” („Add a note” az eredeti, angol nyelvű változatban) linkre kattintva egy megjegyzést helyezhetünk el a térkép megfelelő pontján, melyet aztán az összes szerkesztő látni fog (6. ábra). Megjegyzést bárki elhelyezhet, nem csak a regisztrált felhasználók. A megjegyzésekhez hozzá lehet szólni, illetve a szerkesztők jelezhetik, hogy megoldották az adott problémát.

A képen egy, a térképhez fűzött megjegyzés látható az OpenStreetMap weboldalánMegjegyzések az OpenStreetMap térképen

Online szerkesztők

Regisztrált felhasználók szerkeszteni is tudják a térképet a „Szerkesztés” fülre kattintva. A kezdetektől fogva elérhető Potlatch nevű szerkesztőprogram mellett nemrégiben megjelent az iD nevű editor is. Ezek segítségével új pontokat, vonalakat helyezhetünk el a térképen, vagy módosíthatjuk, esetleg törölhetjük a már meglévőket. A pontokhoz különféle címkéket is hozzárendelhetünk. A helyes címkézésben (pl. a megfelelő úttípus beállításában) részletes, képes útmutató is segít (7. ábra). A változtatások mentés után egyből megjelennek a fő adatbázisban, és rövid időn (a tapasztalatok szerint általában pár órán) belül a raszteres térképen is láthatók lesznek.

A képen a Potlatch on-line szerkesztőfelület képernyőképe látható egy útszakasz tulajdonságainak beállítása közben.A Potlatch on-line szerkesztőfelület

Az interaktív animáció bemutatja, hogyan használhatjuk az egyik webes OSM szerkesztőt. A példában egy erdőrészlet fafajtáját állítjuk be.

Flash lejátszó letöltése

OSM adatok szerkesztése

A JOSM szerkesztő

Az online szerkesztőprogramoknál több lehetőséget biztosít, viszont kicsit bonyolultabb a használata a JOSM nevű szerkesztőnek (8. ábra). Ez egy Java program, melyet a http://josm.openstreetmap.de/ címről tölthetünk le. A program segítségével letölthetjük a OSM adatokat egy kisebb területre, és azokat offline módon szerkeszthetjük. Az offline szerkesztés előnye, hogy nyugodtan kísérletezhetünk, próbálgathatjuk a lehetőségeket, nem rontjuk el az eredeti térképet, amíg a változtatásainkat fel nem töltjük a szerverre.

A képen a JOSM szerkesztőprogram képernyőképe látható.Az offline JOSM szerkesztő

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.