Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Open source fejlesztő eszközök –Térbeli adatbázisok építése – A MySql / Bevezetés: főbb képességek, telepítés, .net connector

Tanulási útmutató

Összefoglalás

Általános ismeretek a MySql-ről, annak telepítéséről és a MySql Connector/Net-ről

Bevezetés

Ebben a tananyagban áttekintjük a MySql főbb lehetőségeit, főként a térinformatikai alkalmazások szempontjából. A tananyag nem teljeskörű áttekintés a MySql-ről, inkább amolyan kedvcsináló azoknak, akik most kezdik a vele való ismerkedést. Számos magyar, és főként angol nyelvű leírás, reference guide és tutorial áll az érdeklődők rendelkezésére. Mintapéldák, kódrészletek segítik a MySql elsajátítását, továbbá chat oldalak hozzászólásai is meglehetősen nagy számban érhetők el. Ezekre a megfelelő helyeken utalás is történik a tananyagban.

A MySql egy nyílt forráskódú, SQL alapú relációs adatbázis-kezelő rendszer, amely többfelhasználós és többszálú. Rendkívül elterjedt. Népszerűségét az ingyenességén kívül gazdag funkciókészletének, megbízhatóságának és sok platformon történő elérhetőségének is köszönhet. Egyaránt fut többek között Linux, Windows, Mac OS, Solaris környezetben. Jelenleg az Oracle tulajdonában van. Legfrissebb verziója az MySql server 5.6. A tananyag a Windows-on futó verzió bemutatását fogja tárgyalni.

Főbb képességek

Vissza a tartalomjegyzékhez

A MySql szerver telepítése

Kezdjük a telepítést a megfelelő csomag letöltésével, amit a következő helyen érhetünk el: http://dev.mysql.com/downloads/ .

Válasszuk a MySql Community Servert. A letöltés után csomagoljuk ki a fájlt, (vagy indítsuk el a mysql-installer-community-5.6.10.1.msi programot, ha ezt töltöttük le) és indítsuk el a SETUP.EXE programot. Ezzel elindul egy telepítő varázsló, amelyben beállíthatjuk a telepítendő program főbb jellemzőit, mint például hová kerül a program, hol lesz az adatbázis, fejlesztő gép, vagy inkább kiszolgáló funkciója lesz a gépnek, valamint itt állíthatjuk be a rendszergazda (root) jelszót is, amire a továbbiakban nagy szükségünk lesz. Egyéb hasznos programokat is találhatunk a baloldali menüsávban (pl. MySql Workbench, MySql Connectors, stb).

Ha másképpen nem rendelkezünk, akkor a MySql a C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 5.6. könyvtárba fog települni. Ezen belül a .\BIN-ben lesz a mysqld.exe démon, a mysql.exe kliens program, valamint számos más exe is, amely a rendszer működéséhez szükséges. A telepítés során létrejön a C:\ProgramData\MySQL\MySQL Server 5.6\data könyvtár, amelyben a teszt adatbázisokon kívül saját magunk által létrehozott adatbázisok is kerülnek. Telepítéskor, vagy akár később is, megváltoztathatjuk az adatbázisok tárolási helyét, ha újra futtatjuk a telepítőt.

Telepítés után a MySql megjelenik a Start menüben más egyéb telepített MySql komponenssel:

Amint látható a telepítéskor a Start menübe, a MySql Server 5.6 alá betelepült a MySql 5.6 Command Line is, amely a rendszer adminisztrációs feladatokban lesz segítségünkre.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A MySql Workbench telepítése

Miután sikeresen telepítettük a MySql szervert, érdemes letölteni és installálni a MySql Workbench nevű rendszer adminisztrációs programot, amely igényes grafikus felületen teszi lehetővé a szerver hangolását, az adatbázisok/táblák adminisztrációját, új felhasználók létrehozását, és hozzárendelését valamely adatbázishoz, a szerver leállítását és újraindítását, query browsert, adatmigrációt, és még számos műveletet. A következő fejezetben röviden bemutatjuk ezt a programot is.

A http://dev.mysql.com/downloads helyről töltsük le a programot a bal oldali menü MySQL Workbench (GUI Tool) sorára kattintva. Indítsuk el a mysql-workbench-gpl-5.2.47-win32.msi telepítő készletet. A telepítés után a program megjelenik a főmenüben (lásd előző ábrán).

Vissza a tartalomjegyzékhez

A MySql .net connector telepítése

A MySql connectort letölthetjük a http://dev.mysql.com/downloads oldalról. Elindítva a mysql-connector-net-6.6.5.msi fájlt értelmeszerűen feltelepül a program a C:\Program Files\MySQL\MySQL Connector Net 6.6.5 helyre. Ezzel lényegében megtörtént a telepítés. Amikor használatba vesszük, akkor a VisualStudioban kell referálnunk a C:\Program Files\MySQL\MySQL Connector Net 6.6.5\Assemblies\v4.0\MySql.Data.dll-t, hogy a MySql névtere elérhető legyen.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.