Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Open source fejlesztő eszközök –Térbeli adatbázisok építése – A MySql / A MySql Workbench használata

Tanulási útmutató

Összefoglalás

Ebben a leckében megismerkedünk a MySql Workbench programmal, amely a MySql adminisztrációjában segít fejlett GUI-val.

Követelmény

A MySql workbench program önálló telepítése és használata

A MySql workbench használata

A MySql server 5.6 valamennyi adminisztrációs funkciója parancsablakból elérhető. Ehhez azonban jól kell ismerni a MySql parancsait, amely kezdő MySql használó számára riasztó lehet. Ezen feladatokat nagyrészt elvégezhetjük egy könnyen kezelhető grafikus felülettel rendelkező programmal, a MySql Workbenchel.

Indítsuk el a Start menüből a workbenchet. A következő képernyő fog megjelenni:

A MySql workbench segítségével számos adminisztrációs feladatot végezhetünk el. A főbb funkciócsoportok: SQL Development, Data modeling, Server Administration. Új adatbázis hozhatunk létre, egy meglévő adatbázis tábláinak szerkezetét változtathatjuk meg (pl. új oszlop definiálása, meglévő oszlop törlése, adattípusának megváltoztatása). Új usereket hozhatunk létre, hozzáférési jogokat adhatunk a usereknek egyes adatbázisokhoz. Biztonsági beállításokat tehetünk. Export/import, backup/restore funkciókat végezhetünk. A következőben, a teljesség igénye nélkül, áttekintjük ezeket a lehetőségeket.

Bármely főbb funkciócsoportba kívánunk belépni, először be kell jelentkeznünk. Installáláskor a root jelszót megadtuk, tehát ezt használjuk.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A MySql Workbench Server Admin oldala, a szerver státusz megtekintéseworkbench_server_status_full.jpgA Workbench Server Admin oldala, a szerver státusz megtekintése

A Server status menüre klikkelve a fenti képernyőn láthatjuk, hogy ki mit csinál az adott pillanatban, a serveren mely erőforrások, milyen mértékben vannak igénybe véve.

A Startup/Shutdown menüvel leállíthatjuk, vagy újraindíthatjuk a MySql servert.

A Status and System Variables menüre kattintva megnézhetjük, hogy milyen státusz és rendszerváltozók vannak beállítva.

Az Options file menüvel számos fontos beállítást tehetünk meg. Itt láthatjuk például a General fülön, hogy hol van a rendszerlemezen a MySql, hol van az adatbázisunk, amelyet használunk.

A Users and privileges menüvel a felhasználókat és jogaikat változtathatjuk meg. Hozzárendelhetünk különböző szintű hozzáférési jogokat a különböző adatbázisokhoz az egyes usereknek.

A Data Export menüvel exportálhatunk táblákat, adatbázisokat más táblákba/adatbázisokba, archiválást végezhetünk (Dump) dump fájlokba.

A Data Import/Restore menüvel archivált adatokat olvashatunk vissza, akár létező táblákba, akár újakba.

Az SQL Development felirat alatti Open Connection to Start Querying menüre klikkelve megtekinthetjük a létező adatbázisokat, táblákat, SQL parancsokat adhatunk ki.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.