Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Open source fejlesztő eszközök –Térbeli adatbázisok építése – A MySql / A MySql szerverről röviden

Tanulási útmutató

Összefoglalás

Ebben a leckében ismertetjük a MySql szerver működésének főbb elemeit.

A MySql szerverről röviden

A MySql szerver telepítése után a Start menüben, amint fentebb láthattuk, települ néhány MySql menü elem. Telepítéskor megadtuk a root (rendszergazda) felhasználó jelszavát. Ha Start menüből rákattintunk a MySql 5.6 CommandLine-ra, akkor megjelenik a MySql parancsablaka, amely a root felhasználó jelszavát kéri. Ha sikeresen bejelentkeztünk kapunk egy MySql promptot:

Ide gépelhetjük be a parancsainkat. Nézzünk néhány alapvető parancsot:

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A MySql server parancs ablaka: rekordok lekérdezése feltétel megadássalmysql_select_where_full.jpgA MySql server parancs ablaka: rekordok lekérdezése feltétel megadással
A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.A MySql server parancs ablaka: rekordok lekérdezése feltétel megadássalmysql_select_where2_full.jpgA MySql server parancs ablaka: rekordok lekérdezése feltétel megadással

Az össze mysql parancsot itt nem próbáljuk ki, pusztán csak érzékeltetni akartuk, hogy a MySql teljes parancs arzenálja rendelkezésünkre áll, amikor rendszergazda promptunk van. Számos, főként angol (és néhány magyar) nyelvű könyv, jegyzet áll rendelkezésre, amiben szisztematikusan végigmehetünk a MySql parancsain, amely alapvetően az SQL szabványt követi, bár van néhány, csak a MySql-re jellemző speciális parancs forma, amely nem minden SQL implementációban található meg. Kimondható, hogy aki az SQL-t ismeri, azt nagy meglepetés nem érheti a MySql használata során.

Amikor valamely fejlesztő rendszerben (pl. Microsoft VisualStudio.net) adatbázis alkalmazást szeretnénk fejleszteni, ami MySql providerrel dolgozik, akkor ezeket a parancsokat kell használnunk. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, fel kell telepítsük a megfelelő MySql connectort (MS.VisualStudio.net esetében a MySQL Connector Net 6.6.5-öt), hogy a fejlesztő rendszer referálhassa a connector által biztosított névteret.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.