Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Trendkutatás módszerei és eszközei az interneten / Internetes trendek

Tanulási útmutató

Összefoglalás

A leckében az olvasó megismerkedhet az Internet trendjeivel, melyek hatással vannak a társadalmi és marketing viszonyokra.

Követelmény

Az olvasó ismerje az internet használatát.

Internetes trendek

Az internet egy dinamikusan fejlődő médium, nehéz megjósolni, hova fog fejlődni az elkövetkezendő 10-20 évben. Azonban vannak olyan trendek, amelyekre érdemes odafigyelnünk, hiszen ezek alapvetően befolyásolhatják egy jövőbeni kutatásunk színterét, módszereit, vagy akár magát a kutatás témáját is jelenthetik. Az elkövetkezőkben néhány ilyen trendre kívánjuk felhívni a figyelmet.

A Wired magazinban publikált ábra is mutatja (http://www.wired.com/magazine/2010/08/ff_webrip/), hogy az internetes adatforgalom hogyan változik. A klasszikus web-es adatforgalom csökkent, és jelentősen nő például a videók fel- és letöltésével kapcsolatos adatforgalom, a klasszikus fájl átvitel (FTP) szolgáltatás már alig kimutatható.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.Az itt látható QR kód segítségével az ELTE weblapjára juthatunk egy megfelelő QR olvasó használatával02_qr_kod_full.jpgAz itt látható QR kód segítségével az ELTE weblapjára juthatunk egy megfelelő QR olvasó használatával

A fenti képen az látható, hogy a webkamera képét érzékeli az AR alkalmazás, és a kézben tartott AR kódra ráülteti az ELTE IK épületének modelljét. Amikor a felhasználó mozgatja a kezében tartott AR kódot, az épület modellje is elfordul.

Amennyiben egy adott kutatás nincs is kapcsolatban a mobil eszközökkel, a fenti trendeket akkor is érdemes észben tartani, hiszen az eredmények elterjesztésében, a disszeminációban fontos szerepet kaphatnak.

Felhő szolgáltatások

A felhő alkalmazások használatának számos előnye lehet. Az egyik ilyen a költséges csökkentése. Ha hatalmas adatmennyiségekkel dolgozunk, akkor rendkívül nagy tárterületet kell biztosítanunk, gondoskodnunk kell az adatok épségéről, a rendszeres karbantartásról, biztonsági másolatokról, a szerverek megfelelő tárolásáról, klimatizálásáról.

A kisebb cégek, kutató laborok, intézmények olcsóbban fizethetnek elő a felhő szolgáltatásokra, mintha mindent saját erőből kellene ezt megoldaniuk, ráadásul a szoftverek licenszdíján is spórolhatnak. A költségek persze nem csak szorosan az információs technológiára vonatkoznak, a felhő alkalmazásokkal például a kommunikációs lehetőségek is kiszélesednek (pl. videókonferencia rendszerek). További előny, hogy éppen az aktuális feladatok követelményeinek megfelelő szolgáltatásokat, tárhelyet tudunk bérelni, így a költségek tovább optimalizálhatóak.

A felhő lehetővé teszi azt is, hogy az intézménnyel kapcsolatban álló szervezetekkel, külsős szakértőkkel egyszerűen kapcsolatot lehessen tartani, hatékonyan lehessen velük információt megosztani. Ha egy kutató intézmény több telephelyen működik, akkor meg kell oldani azok összekötését, erre is kiváló lehetőséget adnak a felhő alkalmazások.

Sokan attól tartanak, hogy mivel az adataik nem helyi szinten tárolódnak, így a bizalmas adataikhoz illetéktelenek is hozzáférhetnek. Mivel a profi cégek rendkívül sokat költenek a biztonságra, ennek elég kicsi a valószínűsége, és azt is vegyük figyelembe, hogy ha helyileg tárolunk mindent, a cégen belüli kémkedést akkor sem tudjuk kizárni. Egyes kutatások szerint az adatlopások 80%-át belső munkatársak követik el, így ha az adatokat felhőbe szervezzük, még növelhető is adatbiztonság.

A felhő szolgáltatásokkal kapcsolatos érdekességeket az alábbi infografikáról is leolvashatunk:

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.