Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Trendkutatás módszerei és eszközei az interneten / Webszolgáltatások, mashup fogalma

Webszolgáltatások, mashup fogalma

Mashup

Több esetben előfordul olyan, hogy egy külső alkalmazás szolgáltatásait szeretnénk felhasználni. Ezekre szolgálnak az API-k, azaz az alkalmazásprogramozási felület (Application Programming Interface), azaz távolról hívható komponensek, rutinkönyvtárak. Felhasználásukkal anélkül tudunk egy alkalmazást, webes szolgáltatást beépíteni alkalmazásunkba, hogy annak belső működését ismernünk kellene. Az API-k jellemzően nem kötődnek programozási nyelvekhez.

A mashup webalkalmazások több, jellemzően külső forrásból származó információkból, vagy egyéb szolgáltatásokat felhasználva kínálnak új szolgáltatást. Ilyen lehet például egy alkalmazás oldal készítése, amely az utóbbi hónapban bekövetkezett földrengéseket egy webes térképen ábrázolja, úgy, hogy a nagyobb erejű földrengéshez egyre a vörös árnyalataiban sötétedő színű jelzőt rakunk ki, akár nagyobb méretben. Jelen esetben kétféle APIt is felhasználunk. Egyrészt az adatokat is külső forrásból szerezzük be, letölthetjük például a United States Geological Survey oldaláról (http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/feed/), esetleg a Google-től: (http://www.google.com/mapfiles/mapplets/earthgallery/Real-time_Earthquakes.xml), majd a kapott adatokat értelmezve, a koordinátákat és egy leírást átadva a Google Térkép szolgáltatásának, felhasználva a Google Maps JavaScript API-t, a kliens böngészőjében megjeleníthetjük a térképet a földrengések adataival.

Az alábbi animáció egy webes térképet és Twittert összeépítő mashup alkalmazást mutat be (http://cartodb.s3.amazonaws.com/static_vizz/ukr.html). Az alkalmazás a világtérképre heatmap szerűenen ábrázolja az Ukrajnával, Krím-félszigettel kapcsolatos Twitter bejegyzéseket 2014. február 1-től 2014. február 25-ig.

Az animációban látható Mashup a Krímmel, Ukrajnával kapcsolatos Twitter bejegyzéseket helyezi el heatmappel a térképen.

Flash lejátszó letöltése

Az animációban látható Mashup a Krímmel, Ukrajnával kapcsolatos Twitter bejegyzéseket helyezi el heatmappel a térképen.
Használja a lejátszás, megállítás, előre és visszatekerés ikonokat az animáció vizsgálatához.

Természetesen az ábrázolásra kerülő adatok származhatnak a saját adatbázisunkból is, valamint további külső szolgáltatásokat is igénybe vehetünk. Mindegyik esetben az elkészült webalkalmazás, ún. mashup-webalkalmazásnak tekinthető.

Nyilvános API-kat számos webes és nem webes alkalmazás, adatszolgáltató nyújt számunkra, gyakran ingyenesen. Egy ilyen listát elérhetünk a http://www.programmableweb.com/apis oldalon. A tananyag írásakor 7787 API-t és 6818 ezeket felhasználó ún. mashup alkalmazást tartalmaz.

Az oldalon kereshetünk a céljainknak megfelelő API-t, kategóriánként, protokollok szerint, leírásokat olvashatunk az egyes API-król, egy diagramon megnézhetjük a kiszemelt API elérhetőségét, vagy akár mi is rögzíthetjük alkalmazásunk API-ját.

A programmableweb.com adatbázisában a REST, SOAP, a JavaScript és az XML-RPC protokollok a legelterjedtebbek. A REST és a SOAP protokollokat úgynevezett webszolgáltatásoknak is nevezzük.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Webszolgáltatások

A szolgáltatások egy-egy jól meghatározott funkciót, tevékenységet megvalósító távolról elérhető funkciók, üzletileg tehát értékkel bíró, igénybe vehető funkciók. Ezek a funkciók jellemzően (vállalati, üzleti) folyamatokhoz kapcsolódnak. A definiált szolgáltatások újrafelhasználhatóak, kombinálhatóak és a meglévő szolgáltatásokból új szolgáltatások építhetőek, segítik az alkalmazások közötti kommunikációt, információcserét. A szolgáltatások megvalósíthatóak szabványos technológiákkal, így bármely, a szabványt támogató alkalmazás, platformtól függetlenül képes csatlakozni a szolgáltatáshoz. A kommunikáció és az alkalmazások közötti együttműködés, azaz az alkalmazások integrációja iránti igényének növekedésével a webszolgáltatások kereslete folyamatosan nő.

A webszolgáltatás a W3C definíciója szerint egy Internetes protokollok segítségével elérhető, URI-val azonosított szoftver rendszer, vagy komponens, melynek nyilvános interfészeit XML-lel definiáljuk és írjuk le. Definíciója, azaz leírása, dokumentációja felderíthető. Ezek a rendszerek azután együttműködhetnek a Web szolgáltatással a definíciója által előírt módon, internet protokollokkal szállított XML alapú üzenetek használatával.

A webszolgáltatások kliens-szerver alapúak. A szerver publikálja, nyújtja a külvilág felé a szolgáltatást (azaz a hívható funkciókat, programozási szempontból metódusokat), melyet a kliensek meghívhatnak, majd feldolgozzák a szerver válaszát. A kommunikáció jellemzően XML alapú. Az XML előnye, hogy segítségével biztosítható a platformok közötti átjárhatóság.

A webszolgáltatások kétféle megvalósítása gyakori, az ún. REST és az ún. SOAP.

A web szolgáltatásoknak 2 féle megvalósítása lehetséges. Az egyik a SOAP-os, a másik REST-es megközelítés.

Simple Object Access Protocol (SOAP)

A SOAP egy XML alapú kommunikációs protokoll, melyet a webszolgáltatások szabványosításáért hozott létre a W3C. Segítségével a jellemzően összetettebb vállalati alkalmazások képesek információt cserélni egymás között. A szabvány XML alapú platform és nyelvfüggetlen. A kérés-válasz üzenetek egy borítékban utaznak, a borítékban utazó adat két részből, fejléc (header) és tartalomból (body) áll. A fejlécben alkalmazás-specifikus kiegészítő, például az azonosításra vonatkozó adatok utaznak, míg a tényleges tartalom a body-ban található.

REST

A REST (Representational State Transfer) egy szoftverarchitektúra típus elosztott rendszerek számára, amilyen például a világháló. A kifejezést Roy Fielding vezette be és definiálta 2000-ben a doktori disszertációjában. A megoldás nem annyira szabványosított, mint a SOAP, de lényegesen egyszerűbb, kevesebb erőforrást igényel. A REST eredetileg a http protokoll keretein belül lett leírva, de nem korlátozódik erre a protokollra.

Webszolgáltatások keresésére és kipróbálására ajánljuk a http://www.webservicex.net/ portált.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.