Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

WEB 2-es eszközök a társadalmi és marketingkutatások szolgálatában / Keresők, speciális keresőalkalmazások

Tanulási útmutató

Összefoglalás

A leckében különböző szempontú keresés elvégzését lehetővé tévő technológiákat mutatunk be.

Követelmény

Az Olvasó képes legyen önállóan indítani hatékony kereséseket, legyen szó tudományos keresésről, médiaelemek kereséséről, tematikus keresésről.

Keresők, speciális keresőalkalmazások

A szakirodalom feltérképezésére, leíró kutatások elvégzésére ma már éppúgy használjuk az internetes keresőprogramok találati listáját, mint a hagyományos könyvtári forrásokat. A keresés eredményességét nagymértékben befolyásolja, hogy milyen kulcsszavakat és operátorokat (műveleteket, mint például és, vagy, tagadás) használtunk a keresés során. Ezek használati módja függ az adott keresőrendszertől, így mindig az adott rendszerben található súgóból célszerű kiindulnunk. Ez a Google kereső esetén a https://support.google.com/websearch/ címen található meg.

A keresőportálokkal kapcsolatban a felhasználók alapvető elvárásai közé tartozik, hogy :

Amennyiben valamit keresnünk kell az interneten, legtöbbünk a Google szolgáltatásait használja. (Kristen Purcell, Joanna Brenner, Lee Rainie 2012-es kutatásában a megkérdezettek 83%-a nyilatkozott úgy, hogy legtöbbször a Google keresőjét használja. Forrás: http://www.pewinternet.org/Reports/2012/Search-Engine-Use-2012/Summary-of-findings.aspx)

Azonban a keresőportálok piacán is hatalmas kínálat van. Az eBizMBA portál felmérése szerint 2012 júniusában az alábbi keresőportálok voltak a legnépszerűbbek az USA-ban (Forrás: http://www.ebizmba.com/articles/search-engines).

Helyezés

Keresőportál

Webcím

1

Google

http://www.google.com/

2

Bing

http://www.bing.com/

3

Yahoo

http://www.search.yahoo.com/

4

ASK

http://www.ask.com/

5

AOL Search

http://www.search.aol.com/

6

MyWebsearch

http://www.mywebsearch.com/

7

Lycos

http://www.lycos.com/

8

Dogpile

http://www.dogpile.com/

9

WebCrawler

http://www.webcrawler.com/

10

Info

http://www.info.com/

11

Infospace

http://www.infospace.com/

12

Search

http://www.search.com/

13

Excite

http://www.excite.com/

14

GoodSearch

http://www.goodsearch.com/

15

AltaVista

http://www.altavista.com/

A fenti listában bizonyára több Olvasó is talált olyat, amiről esetleg még életében nem is hallott, sosem használta. Fontos megjegyeznünk, hogy a keresőprogramok használati gyakorisága országoktól, régióktól is függ. Például Oroszországban a Google részesedése 20%-os, míg a Yandex (http://www.yandex.ru/) nevű kereső közel 60%-ot hasít ki a keresőprogramok piacából. Hasonló a helyzet Kínában is, ahol a Baidu (http://www.baidu.com/) kereső messze a piacvezető 80% körüli részesedésével.

Kulcsszó alapú keresők, tematikus keresők

A keresőportáloknak két fő típusa van. A kulcsszó alapú keresők esetén egy (vagy több) kulcsszót (illetve köztük operátorokat, műveleti jeleket) adhatunk meg. Ahhoz hogy hatékony keresést tudjunk indítani, többnyire speciális, részletes keresés funkciót is felajánlanak a keresőprogramok, ahol a kulcsszavak közt és, vagy, tagadás kapcsolatos is be lehet állítani.

Ha például olyan pdf állományt keresünk, amelyben szerepel a társadalomtudomány szó és az elte.hu domainen belül érhető el, akkor a Google keresőjében a társadalomtudomány site:elte.hu filetype:pdf keresőkifejezéssel ezt megtehetjük, ahogy az az alábbi példában is látszik.

https://www.google.hu/search?as_q=t%C3%A1rsadalomtudom%C3%A1ny&as_epq=&as_oq=&as_eq=&as_nlo=&as_nhi=&lr=&cr=&as_qdr=all&as_sitesearch=elte.hu&as_occt=any&safe=images&as_filetype=pdf&as_rights=

A keresőkifejezések összeállításában a Google kereső esetén a részletes keresőfelületet segít, amely a https://www.google.hu/advanced_search címen érhető el. A szövegmezők kitöltésével és speciális tulajdonságok megadásával igen bonyolult keresőkifejezéseket is megalkothatunk, de mindezt nagyon egyszerű felületen, akár magyar nyelvű segítséggel is.

Flash lejátszó letöltése

Speciális keresés a Google keresőjében

Vannak olyan keresők is, amelyek a keresést több alternatív keresőportál adatbázisa alapján végzik. Ilyen például a Dogpile (www.dogpile.com) is,amelyben a Google, Yahoo, Bing, Yandex adatbázisát felhasználva keres, és a keresési találatoknál a forrást is megmutatja.

Az alábbi animációban egy olyan keresést indítunk a dogpile keresőben, amely csak a blog.hu doménbe tartozó lapokon keres rá a breadcrumb kifejezésre.

Flash lejátszó letöltése

Keresés a Dogpile keresőben
Fontos

Vegyük figyelembe azt is, hogy egy adott kulcsszóra keresve a találati lista nem feltétlenül azt tükrözi, hogy az adott oldalon található információ mennyire helyénvaló. A találati listát manipulálni is lehet, ezzel a marketingen belül a SEO (Search Engine Optimization), vagyis keresőoptimalizálás foglalkozik. Így a kutatások során (is), több, független forrásból is tájékozódnunk kell, mielőtt ténymegállapításokat teszünk.

A keresők másik csoportjára az jellemző, hogy az egyes weboldalakhoz különböző témák, kategóriák kiválasztása után jutunk el. Ezeket tematikus keresőnek nevezzük. Ilyen kereső például a startlap portál lapkatalógusa (http://www.startlap.hu/lapkatalogus/). Itt például a Tudomány, Társadalomtudomány, Konfliktuskezelés témakörök kiválasztása után eljutunk a http://konfliktuskezeles.lap.hu/ oldalra, ahol további kategóriák szerint vannak csoportosítva az egyes weboldalak.

Flash lejátszó letöltése

Keresés a Startlap keresőben

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.