Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

WEB 2-es eszközök a társadalmi és marketingkutatások szolgálatában / Web 2.0-es technológiák bemutatása, közösségi szolgáltatások, kategóriái, funkciói és alkalmazásai /Blog fajták

Közösségi szolgáltatások, közösségi hálózatok, alkalmazásai

Blog fajták

Személyes blog

A blog írója a vele történt eseményeket, történéseket publikálja, leírja a véleményét, kritikát fogalmaz meg.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.blog_isolde_full.jpgKépernyőkép az Isolde blogról, ami egy gyakran frissített, személyes blog

Vissza a tartalomjegyzékhez

Tematikus blog

Itt a bejegyzések egy adott téma köré csoportosulnak, legyen az a szakmával, politikával vagy akár a hobbyval kapcsolatos.

A szakmai blogokra jellemző, hogy az író a szakmájával kapcsolatos híreket, írásokat, véleményeket teszi közzé. Mindezt személyesebb hangnemben teszi meg, mintha egy hivatalos publikációját olvasnánk.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Közösségi blog

A közösségi blogok bejegyzéseit több szerző írja, így a blog mintegy virtuális újságként üzemel.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Elmélkedő blogok

Ebben a blogban a szerző egy adott témában kifejtett gondolatait teszi közzé. Itt a témaválasztás kevésbé véletlenszerű és inkább filozofikus jellegű.

A kép (nagyobb változata) külön ablakban is megtekinthető.blog_ipartelep_full.jpgKépernyőrészlet az ipartelep blogról, ami szép példája az elmélkedő blogoknak

Vissza a tartalomjegyzékhez

Haverblog

Ilyen blogot hasonló érdeklődéssel rendelkező barátok szerkesztenek. Ezek egy kisebb-nagyobb társaság hétköznapi életével kapcsolatosak, és olvasóközönségük is ugyanez a társaság.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Blogregény

A blogregény nem más, mint egy interaktív irodalmi próza. A blogregény olvasói aktív részesei lehetnek a folyamatnak, hozzászólások, fórumok, levelezési listák, vagy akár mikroblog bejegyzésekkel. A legtöbb irodalmi iskola nem foglalkozik a blogregénnyel, mint önálló műfajjal, de ez a trend valószínűleg pár éven belül megváltozik, hiszen a blogregény irodalomkritikai és szövegszemiotikai szempontból igen érdekes kérdéseket vet fel, kiváltképp az író és olvasó státuszának kérdéskörében.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hírblog

Hírkivonatokat tartalmaz egy adott témakörből. Ezek általában rövid összefoglalókat, illetve linkeket tartalmaznak érdekes cikkekre a sajtóból.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Leírás blogok

A leírás blogokban jellemzően olyan bejegyzések jelennek meg, amelyek az olvasót valamilyen műveleten vezetik végig leírás formájában, jellemzően képi illusztrációval. Főleg technikai jellegű témáknál alkalmazzák ezt (pl. egy szoftver alkalmazásának lehetőségeit bemutatva), de akár a főzéssel kapcsolatban is találhatunk leírás blogokat.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Vállalati blogok

Cégek alkalmazottai vezetik. A témáját tekintve többféle lehet, bemutathatja egy adott termék használatát, vagy egy termékcsoport jellemzőit, vagy felvállalhatja például a cég profiljába tartozó információk összegyűjtését, propagálását. TV csatornák gyakran népszerűsítik ebben a formában a különböző műsoraikat. Lehet zárt változata is.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Komplex blogok

Komplex blog esetén integráltan jelennek meg a szerző tevékenységei, keverednek a személyes jellegű bejegyzések a szakmai bejegyzésekkel, stb. A különböző tárgyú bejegyzéseket jellemzően a megfelelő kategóriákba sorolással különíti el a szerző.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Spam blog

Más weboldalak linkekkel való támogatására létrehozott értéktelen tartalmú blog. Lényege, hogy a linknek a keresőmotorok számára releváns szövegkörnyezetet biztosítson. Tartalma sokszor valamilyen programmal generált, RSS-ekből létrehozott, vagy más szakmai oldalak szövegeinek duplikálása. Mivel a kevésbé tájékozott az olvasókat és kereső motorokat is félrevezeti (főleg az RSS-ből létrehozott és a duplikált tartalmú) létrehozásuk ütközik a webes etikával.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Zárt blogok

Bizonyos esetekben zárt blogok indítása is értelmes lehet. A zárt blogot csak azok olvashatják, akik rendelkeznek a megfelelő jogosultsággal, jelszóval. Egy céges blog tipikusan zárt blog lehet, ahol csak a munkatársak olvashatják és véleményezhetik a bejegyzéseket. Különösen fontos lehet ez a felület, ha a cég több eltérő telephelyen működik, mivel így mindenki egyenlő eséllyel részt vehet a diskurzusban. Ezek a zárt blogoknak sokszor egyfajta speciális, belső tudástár szereppel is rendelkeznek.

Feladat
  • Gyűjtsd össze, hogy milyen blogokat szoktál olvasni! Gondold át, hogy a fentiek közül melyik kategóriába illenek be a leginkább.
  • Keress olyan blogot, amely a Komplex blog kategóriába sorolható!

Vissza a tartalomjegyzékhez

Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.

A Társadalominformatika: moduláris tananyagok, interdiszciplináris tartalom- és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az ELTE TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0056 projekt keretében valósult meg.
A tananyag elkészítéséhez az ELTESCORM keretrendszert használtuk.